ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ СА УСАИД-ОМ

marija obradovic ministarka i maja macuzic puzic drzavni sekretar. izvor mduls novak sepelj

У Пројекту за одговорну власт

Општина Мионица је недавно потписала Меморандум о сарадњи са Америчком агенцијом за међународни развој (УСАИД), укључивши се у УСАИД-ов Пројекат за одговорну власт у оквиру којег се већ три године пружа подршка локалним самоуправама у повећању транспарентности, већем учешћу јавности у доношењу одлука, борби против корупције и унапређењу финансијских контрола и јавних услуга. Меморандум су у Београду истовремено потписале и општине Варварин, Чајетина, Крупањ, Прибој, Инђија, Љубовија, Бела Паланка, Шид, Велико Градиште, Пожега и Сремски Карловци и са овим општинама је број учесника у Пројекту достигао 25.

- Мионица је постала део Пројекта за одговорну власт који спроводи УСАИД у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе. Циљ пројекта је да приближимо рад Општине грађанима и да их мотивишемо да се укључе у решавање проблема који утичу на целу заједницу. Хвала министарки Обрадовић и Министарству државне управе и локалне самоуправе на подршци и помоћи коју нам пружају да Мионицу учинимо бољим местом за живот – рекао је председник општине Мионица Бобан Јанковић приликом потписивања Меморандума.

Последње истраживање “Перцепције грађана о борби против корупције у Србији” за 2020. годину показало је да је корупција и даље главна брига грађана Србије, одмах након незапослености и ниског животног стандарда.

-Чврсто верујемо да локалне самоуправе имају посебно важну улогу у борби против корупције и обезбеђивању одговорног управљања.Током протекле три године, наши партнери су усвојили и применили важне нове праксе и политике, неопходне за повећање одговорности власти и борбу против корупције. Желео бих да честитам свим локалним самоуправама са којима сарађујемо на тим напорима, јер није било лако. Ипак, има још много тога да се уради - изјавио је на свечаности приликом потписивања Меморандума директор мисије УСАИД-а за Србију Мајк де ла Роса.

Од почетка рада УСАИД-овог Пројекта за одговорну властна пружању техничке подршке локалним самоуправа израђено је осам локалних антикорупцијских планова, пружена је подршка локалним самоуправама да унапреде своје веб странице, Информаторе о раду, унапреде процедуре за јавне набавке, стратегије комуникације и коришћење друштвених мрежа за бољу интеракцију са грађанима, што је резултирало повећањем индекса транспарентности локалних самоуправа (ЛТИ) са којима УСАИД сарађује. Осим тога, локалне самоуправе су у сарадњи са УСАИД-ом развиле нове моделе и стратегије укључивања грађана у процес доношења одлука.

-Изузетно ми је драго што се број градова и општина у Србији који се у свом раду придржавају принципа добре управе из године у годину повећава. Верујем да ће повећање транспарентности и веће учешће јавности у доношењу одлука на локалном нивоу допринети борби против корупције, али и повећању поверења грађана у институције - поручила је министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту