Стигли први резервоари с пијаћом водом у мионичка села угрожена сушом, на терену цистерне од 3.000 и резервоари од 1.000 литара, пуни се велики резервоар у Ћајинцу за шест села

Први контејнери од 1.000 литара и цистерне с пијаћом које је обезбедила општина Мионица од јутрос су почели да стижу у мионичка села, Робаје, Мратишић, Осеченицу, Буковац, Голубац, Рајковић, угрожена сушом. А у акцији ванредног водоснабдевања сеоских домаћинстава учествује и Војска Србије, чије две цистерне од по 3.000 литара, иду од куће до куће и обезбеђују неопходне количине воде мионичким домаћинствима. А највећу помоћ у стабилизацији водоснабдевања обезбедиће цистерна од 33 кубика, која ће пунити резервоар у Ћајинцу из кога се снабдевају угрожена села.

- Суша је, извори пресушују, али суша не може зауставити живот. Ми, као локална самоуправа смо у обавези да својим грађанима обезбедимо воду. Зато су нас бирали. Зато су нам указали поверење. Не вреди да се жалимо на природу и временске услове, морамо да радимо и да свакој кући обезбедимо довољно воде за живот. И то радимо данас заједно са општинским јавним предузећем и припадницима Војске Србије. То радимо сваког другог дана тражећи нове изворе воде, који ће дугорочно обезбедити стабилно водоснабдевање сваке куће у Мионици без обзира на временске услове и сушне периоде - рекао је председник општине Мионица Бобан Јанковић.

Општински штаб за ванредне ситуације увео је строгу забрану коришћења воде за заливање, а инспекција ће вршити појачан надзор на терену.

На водоводни систем који снабдева Бању Врујци и околна села прикључен је нови бунар, чиме ће бити стабилизовано водоснабдевање и у вароши, а очекује се да ће ускоро стићи резултати испитивања за још један бунар у Голупцу који би обезбедио додатне количине воде за горња села.

Акција допремања 40.000 литара воде домаћинствима биће настављена и наредних дана