У Мионици ускоро почиње изградња Куће Колубарске битке

У Мионици ускоро почиње израдња Куће Колубарске битке, која ће у 5Д формату приказати победу срспке војске у Првом светском рату, под командом војводе Живојина Мишића. Јуче је окончана јавна набавка за грађевинске радове, а за извођача је изабрана фирма „Градња-коп“ из Словца. У наредном периоду планирано је потписивање уговора, а потом и почетак радова. За реализацију једног од најзначајнијег пројекта за општину, Министарство културе одобрило је 13 милиона динара за прву фазу радова, у оквиру којих ће бити реконструисана унутрашњост Културног центра и постављен и осликан мурал димензија 33×8 метара.

-Напокон смо близу почетка радова. Као што смо и обећали, ове године испунићемо свој дуг према прецима и српској историји. Данас када цела Србија прославља Дан српског јединства, слбоде и националне заставе и када се у Мионици вијоре српске заставе, ми се обавезујемо да ћемо се војводи Мишићу одужити за слободу, храброст и јунаштво. Никада нећемо заборавити шта су српски војници у Колубарској бици учинили за своју земљу. Следићемо њихов пример и храбро се борити за Србију. Србија данас гради више него икада, имамо фабрике, нове путеве, нова радна места. Наша Мионица, уз нашу државу храбро корача путем развоја и бољег живота свих нас-рекао је председник општине Мионица Бобан Јанковић.

Цео пројекат обухвата импозантну мултифункционалну поставку која ће у 5Д формату на 400 квадрата посетиоцима омогућити да се упознају с чињеницама и детаљима о људима и догађајима који су оставили неизбрисив траг у историји Србије и света.Овим пројектом биће заокружен процес реконструкције и адаптације Културног центра Мионица започет 2016. године када је отворена комплетно реновирана биоскопска сала, а након тога дограђене и помоћне просторије.

-Следи потписивање уговора са извођачем, а потом и радови. Са нестрпљењем очекујем још једну импресивну грађевину која ће нашу варош учинити још лепшим местом. Такође, допринеће очувању српске историји и културе. Радимо на развоју културе и едукацији наше заједнице. Ако погледамо Мионицу пре пет година и сада, видећемо да деца сада похађају реконструисане школе, да могу бесплатно уписати часове глуме, гимнастике, језика. Организују се културна дешавања у реконструисаном Културном центру, опремљена је библиотека. Нашу варош краси нова спортска хала, спротски терени. Асфалитирамо путеве, радимо водовод. У развој културе и спорта уложили смо преко 140 милиона динара. И нећемо стати. Наставићемо да се развијамо из дана у дан-закључио је Јанковић.

Пројекат је дело чувеног уметника Слободана Јевтића Пулике биће изграђен по узору на московски музеј – панораму посвећен Бородинској бици.

У последње четири године Мионица је повећала улагања у област културе. Повећан је и број ликовних изложби и књижевних вечери за 30 одсто, а број посетилаца за 25 одсто.