У Мионици ускоро почиње изградња Куће Колубарске битке

kuca kolubarske bitke unutrasnost

У Мионици ускоро почиње израдња Куће Колубарске битке, која ће у 5Д формату приказати победу срспке војске у Првом светском рату, под командом војводе Живојина Мишића. Јуче је окончана јавна набавка за грађевинске радове, а за извођача је изабрана фирма „Градња-коп“ из Словца. У наредном периоду планирано је потписивање уговора, а потом и почетак радова. За реализацију једног од најзначајнијег пројекта за општину, Министарство културе одобрило је 13 милиона динара за прву фазу радова, у оквиру којих ће бити реконструисана унутрашњост Културног центра и постављен и осликан мурал димензија 33×8 метара.

-Напокон смо близу почетка радова. Као што смо и обећали, ове године испунићемо свој дуг према прецима и српској историји. Данас када цела Србија прославља Дан српског јединства, слбоде и националне заставе и када се у Мионици вијоре српске заставе, ми се обавезујемо да ћемо се војводи Мишићу одужити за слободу, храброст и јунаштво. Никада нећемо заборавити шта су српски војници у Колубарској бици учинили за своју земљу. Следићемо њихов пример и храбро се борити за Србију. Србија данас гради више него икада, имамо фабрике, нове путеве, нова радна места. Наша Мионица, уз нашу државу храбро корача путем развоја и бољег живота свих нас-рекао је председник општине Мионица Бобан Јанковић.

Цео пројекат обухвата импозантну мултифункционалну поставку која ће у 5Д формату на 400 квадрата посетиоцима омогућити да се упознају с чињеницама и детаљима о људима и догађајима који су оставили неизбрисив траг у историји Србије и света.Овим пројектом биће заокружен процес реконструкције и адаптације Културног центра Мионица започет 2016. године када је отворена комплетно реновирана биоскопска сала, а након тога дограђене и помоћне просторије.

-Следи потписивање уговора са извођачем, а потом и радови. Са нестрпљењем очекујем још једну импресивну грађевину која ће нашу варош учинити још лепшим местом. Такође, допринеће очувању српске историји и културе. Радимо на развоју културе и едукацији наше заједнице. Ако погледамо Мионицу пре пет година и сада, видећемо да деца сада похађају реконструисане школе, да могу бесплатно уписати часове глуме, гимнастике, језика. Организују се културна дешавања у реконструисаном Културном центру, опремљена је библиотека. Нашу варош краси нова спортска хала, спротски терени. Асфалитирамо путеве, радимо водовод. У развој културе и спорта уложили смо преко 140 милиона динара. И нећемо стати. Наставићемо да се развијамо из дана у дан-закључио је Јанковић.

Пројекат је дело чувеног уметника Слободана Јевтића Пулике биће изграђен по узору на московски музеј – панораму посвећен Бородинској бици.

У последње четири године Мионица је повећала улагања у област културе. Повећан је и број ликовних изложби и књижевних вечери за 30 одсто, а број посетилаца за 25 одсто.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту