У Мионици 17 уметника из више земаља сликало са основцима из два мионичка села

 

По трећи пут у Мионици је организована ликовна колонија „Рибница 3 2021”, која је окупила 17 уметника из Русије, Србије, Републике Српске, Хрватске и Босне и Херцеговине. У ликовним радионицама са сликарима учествовали су и мионички ђаци из Доње Топлице и Рајковића. Они су имали прилику да се упознају са сликарством и на креативан и занимљив начин стекну нова сазнања..Свечана изложба отворена је у суботу 18. септембра, а изложби је присуствовао и председник општине Мионица, Бобан Јанковић.

-У Мионици се већ традицонално одржава ликовна колонија. И то је одлично. Захвалио би се свим учесницима и верујем да се Мионица показала као добар домаћин. А сигуран сам да је наш крај био велика инспирација уметницима и да су уживали. Велики су бенефити које нам је донео модеран Културни центар. Сада се овде дешавају многе манифестације. Када смо издвајали новац за његову реконструкцију знали смо да улажемо у праве ствари. У обнову Културног центра уложили смо 28 милиона динара. Наставићемо да развијамо сегменте друштвеног и културног живота наших суграђана. Кућа Колубарске битке сведочи томе, а Мионица ће ускоро добити импресивну грађевину која ће приказати победу српске војске у Првом светском рату -рекао је Јанковић.


На традицију ликовног стваралаштва у Мионици, присутне је подсетио позоришни редитељ Мирослав Трифуновић.

-Још у другој половини прошлог века, професор Богдан Кршић доводио је своје студенте у Рибницу, где, користећи литографски камен из Струганика, настаје Ликовна колонија графике. А не заостаје ни Ликовна колонија Бање Врујци предвођена историчарем уметности, Зорицом Ђорђевић, која окупља сликаре из земље и иностранства-нагласио је Трифуновић.

Изложба радова биће отворена до краја октобра у галерији Културног центра.Програм су свечано отвориле етно група „Мионе“, а на крају свечаности наступила је уметница Јелена Ковачевић.Пристунима су се обратили и Мирко Марковић, библиотекар, саветник за посебне пројекте и Небојша Ђурановић у име учесника Колоније