У Мионици 17 уметника из више земаља сликало са основцима из два мионичка села

 

По трећи пут у Мионици је организована ликовна колонија „Рибница 3 2021”, која је окупила 17 уметника из Русије, Србије, Републике Српске, Хрватске и Босне и Херцеговине. У ликовним радионицама са сликарима учествовали су и мионички ђаци из Доње Топлице и Рајковића. Они су имали прилику да се упознају са сликарством и на креативан и занимљив начин стекну нова сазнања..Свечана изложба отворена је у суботу 18. септембра, а изложби је присуствовао и председник општине Мионица, Бобан Јанковић.

predsednik opstine mionica boban jankovic i ucesnici likovne kolonije

-У Мионици се већ традицонално одржава ликовна колонија. И то је одлично. Захвалио би се свим учесницима и верујем да се Мионица показала као добар домаћин. А сигуран сам да је наш крај био велика инспирација уметницима и да су уживали. Велики су бенефити које нам је донео модеран Културни центар. Сада се овде дешавају многе манифестације. Када смо издвајали новац за његову реконструкцију знали смо да улажемо у праве ствари. У обнову Културног центра уложили смо 28 милиона динара. Наставићемо да развијамо сегменте друштвеног и културног живота наших суграђана. Кућа Колубарске битке сведочи томе, а Мионица ће ускоро добити импресивну грађевину која ће приказати победу српске војске у Првом светском рату -рекао је Јанковић.


На традицију ликовног стваралаштва у Мионици, присутне је подсетио позоришни редитељ Мирослав Трифуновић.

-Још у другој половини прошлог века, професор Богдан Кршић доводио је своје студенте у Рибницу, где, користећи литографски камен из Струганика, настаје Ликовна колонија графике. А не заостаје ни Ликовна колонија Бање Врујци предвођена историчарем уметности, Зорицом Ђорђевић, која окупља сликаре из земље и иностранства-нагласио је Трифуновић.

izlozba likovne kolonije

Изложба радова биће отворена до краја октобра у галерији Културног центра.Програм су свечано отвориле етно група „Мионе“, а на крају свечаности наступила је уметница Јелена Ковачевић.Пристунима су се обратили и Мирко Марковић, библиотекар, саветник за посебне пројекте и Небојша Ђурановић у име учесника Колоније

 

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту