ИРЕНА ВУЈОВИЋ И ЈАНКОВИЋ ОБИШЛИ РАДОВЕ НА ГРАДЊИ НОВОГ ПАРКА У МИОНИЦИ

До средине новембра Мионица ће добити нови парк. На обали реке Рибнице, гради се дечије игралиште веће од 370 квадрата, зелене површине с дрвећем, модерно шеталиште широко три метра, а биће постављен и велики број клупа. Радове вредне 16,7 милиона динара на изградњи парка обишли су министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић и председник општине Мионица Бобан Јанковић.

Задовољство ми је што сам данас у општини која је добила средства за заштиту земљишта захваљујући конкурсу Министарства, кроз који смо подржали више од 40 локалних самоуправа широм Србије. Идеја је била да девастирано земљиште и клизишта уредимо тако да грађани буду задовољнији и да истовремено унапредимо стандард живота. И простор у Мионици поред реке Рибнице је био девастиран и претворен у сметлиште. Сада је очишћен и ту се прави зелена оаза са кутком за рекреацију. На приобаљу Рибнице имаћемо пешачку и бициклистичку стазу, као и игралиште за најмлађе. Мобилијар у парку ће бити од еколошки прихватљивих материјала, а биће посађена трава и нове саднице. Желим да честитам председнику општине Бобану Јанковићу и његовом тиму на агилности, што су пратили конкурсе и спремали пројекте. Трудићемо се да што више зелених инвестиција доведемо и у Мионицу. Министарство које водим ће и наредне године расписивати конкурсе који су дали добре резултате, и зато је важно да се локалне самоуправе организују и кандидују добре пројекте –рекла је министарка Вујовић.

Пројектом изградње линијског парка предвиђено је да се уклони површински, загађени слој земљишта и постави нова земљана подлога, на којој ће бити посађена трава и дрвеће, и изграђен модеран парк, а биће очишћено и корито реке Рибнице.

-Министарство за заштиту животне средине нашој општини је одобрило 10,5 милиона динара за изградњу линијског парка са дечијим игралиштем дуж реке Рибнице, као и рекултивисање земљишта које ће бити искоришћено у рекреативне сврхе. Општина ће учествовати са 6,2 милиона динара. Изградња ове оазе уз реку Рибницу је значајна инвестиција за Мионицу, њене грађане и туристе који долазе у наш град - рекао је Јанковић.


Јанковић је истакао да ће ускоро почети градња пречистача отпадних вода у Мионици и Бањи Врујци, као и градња 10,5 километара канализације, и наставак радова на асфалтирању путева у мионичким селима.

Ова година је година инвестиција за Мионицу. Уз подршку Владе Републике Србије у сва насеља на територији општине уложићемо више од 1,5 милијарди динара. Ове године асфалитираћемо путеве и више од 30 села. Мионица захваљујући подршци Владе Србије постаје модеран туристички центар и еколошка оаза. Заштита природе и животног окружења су, уз нове путеве и радна места, приоритет Владе и председника Србије Александра Вучића и Мионица настоји да иде у корак са тим приоритетима. Заједно са купалиштем које смо адаптирали прошле године, линијски парк и игралиште ће представљати један рекреативан комплекс за наше грађане где ће моћи квалитетно да проводе време са својим пријатељима и породицом, а наша деца ће добити нови кутак за боравак у природи. Уз подршку државе градимо бољу Мионицу за све нас - рекао је Јанковић.