Мионички средњошколци учествовали у планирању локалног буџета, следеће године добиће опремљен информатички кабинет

Више од 110 мионичких ђака учествовало је у избору предлога и јавној расправи о буџету општине. Средњошколци су имали могућност да сами дефинишу пројекте које сматрају битним за унапређење услова рада и боравка у школи. Највише гласова добио је предлог додатног опремања информатичког кабинета (57.66 одсто). Предлози средњоколаца достављени су локланој самоуправи и већ су укључени у општински буџет за наредну годину.

  • Ђаци су наша будућност и зато ослушкујемо њихове потребе, предлоге и идеје. Радује ме чињеница да су наши средњошколци вољни да учествују у оваквим пројектима. Њихов предлог је укључен у општински буџет и они ће наредне године добити рачунаре и другу опрему за информатички кабинет - рекао је Бобан Јанковић, председник општине Мионица.


Пројекат представља заједничку сарадњу Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) и општине Мионица.

  • Изузетно нам је задовољство да је иницијатива за укључење ученика у консултације о буџету заживела и да ће ове године бити реализована у осам градова и општина уз учешће више од 23.000 ученика. Укључење младих у одлучивање о питањима која се њих тичу је значајно за изградњу поверења у демократске процесе и јачање њихове улоге у друштву. Локалне самоуправе које спроводе ову иницијативу су показале да су им мишљење, идеје и предлози младих важни и сигурни смо да ће наставити да самостално спроводе и шире ову иницијативу у наредним годинама - истакла је Џеклин Вилијамс Бриџерс, директорка УСАИД-овог Пројекта за одговорну власт.
  • Захваљујем се УСАИД-у на сарадњи и надам се да ћемо имати још више сличних пројеката где ће ученици имати прилику да изнесу своје захтеве, а ми ћемо увек саслушати и настојати да их реализујемо - додао је Јанковић.


Средња школа „Мионица“ једна је од 40 школа из осам локалних самоуправа која је непосредно укључена у предлагање и избор пројеката који ће бити финансирани из локалног буџета током наредне године.