Глумац Зоран Ћосић представио своју прву књигу поезије у Мионици

Познати позоришни, телевизијски и филмски глумац Зоран Ћосић, који је рођен у Мионици, представио је својим суграђанима књигу поезије „Иверје и окрајци“ у великој сали Културног центра. Мионичка публика, великим аплаузом поздравила је свог комшију, пријатеља, глумца и књижевника, а према њиховим речима Ћосић им је приредио незаборавно поетско-музичко вече.

  • Ово вече је, поред промоције књиге која је недавно изашла, израз моје захвалности завичају. Мој завичај је све ове године био са мном. Осећао сам љубав и подршку мојих Мионичана у сваком тренутку свог бивствовања и желео сам да вам се уз помоћ својих пријатеља на овај начин захвалим на свему, памтећи речи моје мајке када сам одлазио на студије глуме и која је тада рекла да не смем да заборавим само једну ствар, да не заборавим одакле сам пошао – рекао је између осталог Зоран Ћосић.


Штампање је подржала општина Мионица, суиздавач је мионичка Библиотека “Милован Глишић“, а сви посетиоци су од аутора добили на поклон његову збирку поезије „Иверје и окрајци“.
Промоцији књиге присуствовао је и председник општине Мионица Бобан Јанковић који је нагласио да је Мионица поносна на свог суграђанина.

  • Наш комшија, диван човек, успешан глумац, а сада и књижевник приредио нам је изузетно вече. Твоја Мионица је поносна. Хвала ти на изузетним стиховима и радујемо се сваком твом новом делу и улози. Било да је реч о поезији, позоришту, филму. Једно је сигурно, а то је да си у сваком формату изузетан уметник – рекао је Јанковић и додао да је улагање у културу веома важно и да су резултати тога видљиви.
  • Мионица данас подржава културу. Од урушеног направили смо модеран Културни центр у ком данас могу да се одржавају књижевне вечери, позоришне представе, гледају филмови. А успешно реализујемо и друге пројекте из области културе и уметности - нагласио је Јанковић.


Ћосић је уз подршку супруге Нине, сталне чланице Симфонијског оркестра РТС-а и њеног ансамбла „VIS Da capo“, дугогодишњег сарадника убског глумца Александра Тадића, Карла Астрахана испред издавача књиге „Либерланд“, фотографкиње Невене Стевановић, као и својих пријатеља из детињства, угледног правника и врсног музичара Драгана Живковића и „Чувара страха“ Бранка Терзића без којег није могла да прође ни једна Зоранова важнија позоришна премијера, посетиоцима препуне мионичке установе културе поклонио вече за памћење.

Поетска збирка „Иверје и окрајци“ је настајала неколико деценија, али није први Ћосићев искорак изван простора глуме. Овај свестрани уметник је до сада написао два позоришна комада за децу „Уплакана Катарина“ и „Светионик на крају архипелага“, позоришни комад „Јаничар“, сценарио за филм и телевизијску серију „Страшила за птице“ и текст за монодраму „Акт“. Поред запажених остварења у бројним представама Народног позоришта у Београду и на другим сценама, Ћосић је остварио упечатљиве улоге и на филмском платну, као и у популарним телевизијским серијама као што су „Срећни људи“, „Мој рођак са села“ и „Бела лађа“.