Глумац Зоран Ћосић представио своју прву књигу поезије у Мионици

Познати позоришни, телевизијски и филмски глумац Зоран Ћосић, који је рођен у Мионици, представио је својим суграђанима књигу поезије „Иверје и окрајци“ у великој сали Културног центра. Мионичка публика, великим аплаузом поздравила је свог комшију, пријатеља, глумца и књижевника, а према њиховим речима Ћосић им је приредио незаборавно поетско-музичко вече.

zoran cosic

  • Ово вече је, поред промоције књиге која је недавно изашла, израз моје захвалности завичају. Мој завичај је све ове године био са мном. Осећао сам љубав и подршку мојих Мионичана у сваком тренутку свог бивствовања и желео сам да вам се уз помоћ својих пријатеља на овај начин захвалим на свему, памтећи речи моје мајке када сам одлазио на студије глуме и која је тада рекла да не смем да заборавим само једну ствар, да не заборавим одакле сам пошао – рекао је између осталог Зоран Ћосић.


Штампање је подржала општина Мионица, суиздавач је мионичка Библиотека “Милован Глишић“, а сви посетиоци су од аутора добили на поклон његову збирку поезије „Иверје и окрајци“.
Промоцији књиге присуствовао је и председник општине Мионица Бобан Јанковић који је нагласио да је Мионица поносна на свог суграђанина.

jankovic i cosic na promociji knjige

  • Наш комшија, диван човек, успешан глумац, а сада и књижевник приредио нам је изузетно вече. Твоја Мионица је поносна. Хвала ти на изузетним стиховима и радујемо се сваком твом новом делу и улози. Било да је реч о поезији, позоришту, филму. Једно је сигурно, а то је да си у сваком формату изузетан уметник – рекао је Јанковић и додао да је улагање у културу веома важно и да су резултати тога видљиви.
  • Мионица данас подржава културу. Од урушеног направили смо модеран Културни центр у ком данас могу да се одржавају књижевне вечери, позоришне представе, гледају филмови. А успешно реализујемо и друге пројекте из области културе и уметности - нагласио је Јанковић.


Ћосић је уз подршку супруге Нине, сталне чланице Симфонијског оркестра РТС-а и њеног ансамбла „VIS Da capo“, дугогодишњег сарадника убског глумца Александра Тадића, Карла Астрахана испред издавача књиге „Либерланд“, фотографкиње Невене Стевановић, као и својих пријатеља из детињства, угледног правника и врсног музичара Драгана Живковића и „Чувара страха“ Бранка Терзића без којег није могла да прође ни једна Зоранова важнија позоришна премијера, посетиоцима препуне мионичке установе културе поклонио вече за памћење.

promocija knjige zorana cosica

Поетска збирка „Иверје и окрајци“ је настајала неколико деценија, али није први Ћосићев искорак изван простора глуме. Овај свестрани уметник је до сада написао два позоришна комада за децу „Уплакана Катарина“ и „Светионик на крају архипелага“, позоришни комад „Јаничар“, сценарио за филм и телевизијску серију „Страшила за птице“ и текст за монодраму „Акт“. Поред запажених остварења у бројним представама Народног позоришта у Београду и на другим сценама, Ћосић је остварио упечатљиве улоге и на филмском платну, као и у популарним телевизијским серијама као што су „Срећни људи“, „Мој рођак са села“ и „Бела лађа“.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту