На Мишићевим данима у Мионици представе, премијере филмова, промоције књига, концерти Данице Црногорчевић и Драгане Мирковић

Мишићеви дани, који се ове године одржавају 26-ти пут, трајаће седам дана - од 18. до 24. јула. На манифестацији која се одржава под покровитељством општине Мионица, биће додељене Златне плакете војвода Живојин Мишић припадницима Војске Србије и Министарства одбране за постигнуте резултате и достигнућа у области војне службе, науке и доктрине.


Мионица је чувар достојног херојског наслеђа српских војника. У част војводи Живојину Мишићу, поред манифестације, споменика и трга у центру, подићи ћемо и један споменик културе – Кућу Колубрске битке, коју градимо. Позивам све да посете Мионицу и уживају у богатом програму који смо припремили – рекао је Бобан Јанковић, председник општине Мионица.


Мишићеви дани су један од најпосећенијих догађаја Колубарског краја. Мионичанe и свe посетиоцe oчекује богат културни, уметнички, спортски и забаван садржај. Програм у пoнедељак започеће полагањем венаца на споменику славном војводи на Мишићевом тргу у 17.30 часова, након чега ће поштоваоци војводе Мишића посетити његову родну кућу у Струганику. Од 19.30 часова у Културном центру Мионица почиње церемонија свечаног отварања када ће бити уручене плакете и признања. Програм прве вечери затвориће концерт Данице Црногорчевић који почиње у 21 час на Тргу војводе Живојина Мишића. Организоване су две књижевне вечери на којима ће Милан Богојевић и Михаило Почек представити своје књиге, а за дечији филм „Вук Бобице“, који је сниман у Мионици заказана је премијера за 23. јул. Такође, посетиоци ће моћи да уживају у монодрами „Лина тврђа од камена“ и кабареу „Највеће љубави српских великана“. У спортском делу одржаће се турнири у одбојци и фудбалу.


Шестог дана манифестације, наступиће певачка звезда Драгана Мирковић, а такође у музичком делу концерт ће одржати ОК БЕНД и Дуле Лушин са “No comment“ бендом, у четвртак и среду са почетком у 21 час.
За крај манифестације предвиђен је традиционална маскембал полазника предшколске установе „Невен“.


Војвода Живојин Мишић један је од најславнијих војсковођа у нашој историји. Рођен је у селу Струганик, општина Мионица, где се и данас налази његова кућа као културно добро од великог значаја.