Мионица добија Центар за младе

Мионица ће добити савремени Центар за младе, први оваквог типа у овом делу Србије, договорено је на радном састанку са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић у Омладинском центру ОПЕНС у Новом Саду. Поред председника општине Мионица Бобана Јанковића, састанку су присуствовали градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и представници градова Суботице, Сомбора и Ниша у којим ће се такође отворити омладински центри. Језички и информатички курсеви, обуке за развој и компетенцију, спортске активности, школа глуме, јавног наступа, младих предузетника, летња позорница, књижевне вечери и још много тога биће доступно младима у Мионици.

Брнабић је нагласила да су омладински центри од велике важности јер у њима млади могу да се окупљају, да раде и стварају, као и да успоставе системску комуникацију са представницима локалне самоуправе.

Желим да се захвалим градоначелницима Ниша, Мионице, Сомбора и Суботице јер су прихватили ову идеју, дали сопствену иницијативу, показали жељу да они буду међу првима. Неки од проблема са којима се млади суочавају су посао и проблем прве плате, односно првог радног места, јер сви послодавци траже претходно радно искуство. Онда смо пробали да променимо неке ствари и покренули програм „Моја прва плата“, у који смо уложили две милијарде динара – рекла је Брнабић.

Председник општине Мионица Бобан Јанковић захвалио се Влади Републике Србије која константно улаже у развој Мионице.

- Центар за младе је још једна потврда да Влада брине о грађанима Мионице. Млади у Мионици ће коначно добити свој простор где ће бити повезане многе активности и садржаји, путовања, креативне радионице и још много тога. Циљ нам је да млади остану у својој заједници и да имају све потребне услове. Све што радимо, сваки пројекат који реализујемо је управо због младих, јер желимо најбоље услове за одрастање и формирање породица – додао је Јанковић.

-На радном састанку са колегама из Ниша, Мионице, Суботице и Сомбора радо смо поделили искуства из досадашње праксе на пољу прилагођавања одређених градских целина у просторе за омладину. Надам се да ће бити успешни у осмишљеним пројектима, да ће им наша знања и искуства помоћи, као да ће добити адекватну подршку и од највиших државних инстаници – рекао је Вучевић.

На одржаном састанку представљени су пројекти за реновирање објеката и даљи кораци у формирању омладинских центара. У Мионици већ шест година постоји Центар за развој и образовање, а формирањем Центра за младе, све активности биће повезане и доступне деци и младима на територији читаве општине.