Школа која носи име Живојина Мишића из мионичког села Планиница, обележила 100 година постојања

 

Школа у Планиници која носи име чувеног војводе Живојина Мишића прославила је сто година постојања. Школа "Војвода Живојн Мишић" основана је 1922. године, а јубилеј је прослављен уз пригодан програм ученика из Планинице, Кључа, Брежђа. Обележавању стогодишњице постојања школе присуствовао је и председник општине Мионица Бобан Јанковић који је деци уручио поклоне.

- Пуних сто година у овој школи се чује дечији смех и граја. Верујем да се сви Планиничани сећају дана проведених овде где су научили прва слова. Ученици и наставници су припремили одличан програм. Све похвале. Данас смо до школе стигли новим асфалтом који је прошле године завршен – рекао је Јанковић.

Издвојено четвороразредно одељење у Планиници припада осмогодишњој школи „Војвода Живојин Мишић“ у Рајковићу. Од њеног оснивања па до данас радила је као четвороразредна, изузев у периоду од 1953. до 1956. радила као шестогодишња. Од 1991. године школа ради у саставу ОШ „Војвода Живојин Мишић“ у Рајковићу, а од 1961. до 1991. године била је прикључена школи у Брежђу.

Основна школа у Рајковићу броји 160 ученика а у свом саставу има 8 издвојених одељења у Осеченици, Брежђу, Буковцу, Крчмару, Кључу, Толићу, Планиници и Ђурђевцу.

Основна школа у Рајковићу у потпуности је реконструисана 2016. године, а уложено је 26 милиона динара. Поред тога, 3,8 милиона динара инвестирано је у обнову школе у Буковцу и адаптацију мулитифункционалне сале у Брежђу, а решен је и проблем грејања у Осеченици.

- На све могуће начине гледамо да улажемо у образовање, у обнове школа и адаптације, бесплатне уџбенике, школске терене и др. Захваљујући Влади Републике Србије то и успевамо. У потпуности смо реконструисали основну и средњу школу у Мионици, школе у Рајковићу и Дучићу. А поред тога, адаптирали и мултифункционалу салу у Брежђу, средили школу у Буковцу. Издвојено је више од 370 милиона динара. Хоћемо да ученици имају најбоље услове. У наредном периоду настављамо са улагањима – рекао је Јанковић.