У Мионици одржана Светосавска академија, награђени најбољи ученици

 

У част Светом Сави, у Културном центру Мионице уприличена је свечана академија и награђени најбољи ученици. Након Химне Светом Сави у извођењу градског хора „Абрашевић“ из Ваљева, присутнима се обратио председник општине Мионица Бобан Јанковић.

-Вечерас смо се окупили како бисмо одали велику почаст и захвалност нашем првом српском архиепископу и просветитељу, Светом Сави. Следећи пут Светог Саве да је образовање суштинска снага народа, ми смо у претходном периоду уложили скоро 400 милиона динара у реконструкцију школа. Потпуно смо реконструисали основну и средњу школу у Мионици, Рајковићу, Дучићу. Модернизовали кухињу у вртићу. Прваци имају бесплатне уџбенике, а сва мионичка деца преко Центра за образовање и развој имају бесплатне часове глуме, језика, програмирања, гимнастике и др. И још много тога. Загазили смо у период нових и историјских инвестиција за нашу варош. Развој Мионице је незаустављив процес. Само у овом моменту реализујемо шест великих пројеката. Градимо Кућу Колубарске битке, реновирамо парк, покренули смо бројне инфраструктурне пројекте. Чека нас још много тога да урадимо, али прати нас челична жеља и воља да нашу општину учинимо најбољим местом за живот.

Широм наше Србије, вечерас и сутра ће одјекнути Химна Светом Сави која ће нас подсетити на јединство српскога рода - рекао је Јанковић.

Награде су уручене ученицима који су остварили запажене резултате на републичком такмичењу у 2022. години из српског језика и књижевности, биологије, смотре рецитатора. Ивана Вукчевић и Анђела Јеремић из Мионице, ученице прве године Ваљевске гимназије које су се пласирале на републичко такмичење из српског језика и књижевности. Лара Томић из Мионице, ученица прве године Ваљевске гимназије и Магдалена Николић из Мионице, ученица прве године Ваздухопловне академије у Београду оствариле су запажене резултате на републичком такмичењу из биологије, а Маша Митровић, ученица петог разреда ОШ „Милан Ракић“ у Мионици, добила је Светосавску награду за републичку смотру рецитатора „Песниче народа мог“ у 2022.

Награде је уручио председник општине Мионица Бобан Јанковић, који је честитао свим ученицима на постигнутом успеху.

-Ви сте будућност Мионице и Србије. Вечерас славимо ваше успехе. Мионица је поносна на своје ђаке-додао је Јанковић.

У културном програму посвећеном првом српском архиепископу Светом Сави учестовали су глумац Љубомир Поповић, Бранко Антонић. Програм је обележио и наступ солисте и инструменталисте Марка Томића и Луке Јездића