Настављена друга фаза радова на изградњи Куће Колубарске битке у Мионици

У Мионици почела друга фаза изградње Куће Колубарске битке, која ће у 5Д формату приказати победу срспке војске у Првом светском рату, под командом војводе Живојина Мишића. Прва фаза је завршена осликавањем мурала димензије 33×8 метара, а другом фазом је предвиђена адаптација и доградња дела објекта Културног центра у циљу мултимедијалне презентације Куће Колубарске битке. Средства за ову фазу радова обезбедило је Министарство културе у износу од 12 милиона динара.

 


Поносан сам што смо наставили радове на овом пројекту. Никада нећемо заборавити шта су српски војници у Колубарској бици учинили за своју земљу. Следићемо њихов пример и храбро се борити за Србију. Србија данас гради више него икада, имамо фабрике, нове путеве, нова радна места -рекао је председник општине Мионица Бобан Јанковић.


Цео пројекат обухвата импозантну мултифункционалну поставку која ће у 5Д формату на 400 квадрата посетиоцима омогућити да се упознају с чињеницама и детаљима о људима и догађајима који су оставили неизбрисив траг у историји Србије и света.Овим пројектом биће заокружен процес реконструкције и адаптације Културног центра Мионица започет 2016. године када је отворена комплетно реновирана биоскопска сала, а након тога дограђене и помоћне просторије.

 


- Радимо на развоју културе и едукацији наше заједнице. Организују се културна дешавања у реконструисаном Културном центру, опремљена је библиотека. Нашу варош краси нова спортска хала, спротски терени.. А сада градимо водовод, канализацију, реконструишемо парк и др. И нећемо стати. Наставићемо да се развијамо из дана у дан-закључио је Јанковић.

 

Пројекат је дело чувеног уметника Слободана Јевтића Пулике биће изграђен по узору на московски музеј – панораму посвећен Бородинској бици.

Да Мионца улаже у развој културе потврђује и чињеница да се гради прва уметничка галерија – Пуликин легат, у склопу Културног центра, где ће бити смештено 210 уметничких дела аутора и колекционара Слободана Јевтића Пулике.