Плесни спектакл у Мионици, наступило скоро 500 такмичара

Мионица је била домаћин плесног спектакла у ком су за шампионе државног првенства у стандардним плесовима у категорији до 21 године проглашени Лука Дугалић и Барбара Влајковић, који су такође били први и у старијим омладиницима. Такмичило се око 500 учесника из 24 клуба из Ниша, Крушевца, Крагујевца, Смедерева, Чачка, Београда, Новог Сада, Зрењанина,Сомбора, Ваљева, Аранђеловца, Лазаревца, Брчког и Загреба.

Председник општине Мионица Бобан Јанковић свечано је отворио велико финале, а потом победницима уручио пехаре и медаље.

Велика ми је част што је Мионица вечерас домаћин једног оваквог такмичења државног карактера. Подсетићу вас само колико је важно плесати јер наш војвода Живојин Мишић када је завршавао академију, у завршној години имао је један предмет који се зове танцовање. Они су тада научили да плешу, па је онда он тако, као млади поручник, на једном официрском балу у Аранђеловцу замолио једну лепу даму за плес. Била је то Лујза Крикнер, будућа Лујза Мишић, што значи да су се ту упознали и касније венчали. И порука за све младе је, да уколико имате могућности и уколико имате времена да научите да плешете, јер никада се не зна када ћете срести свог Мишића или своју Лујзу – рекао је Јанковић.

У предигри вечерњег великог финала прилику да наступе имали су полазници плесне школе Центра за образовање и развој „Мионица“, затим деца Предшколске установе „Невен“ и ученици нижих разреда ОШ „Милан Ракић“.

Победници рејтинг такмичења у сениорима су Алекса Матовић и Јована Кленковски, а у омладиницима и сви чланови плесног клуба „Беоденс“ из Београда.

На квалификационом турниру у латиноамеричким и стандардним плесовима за РМП најбоље резултате су остварили: Андреј Матејић – Ања Арсенијевић (први), Марта Ванушић (друга) и Нађа Дукић (трећа) као и Миа Пантелић и Софија Ристић.

Плесни клуб „РМП“ имао је одличне представнике и у савременом плесу јер су стрит формације РМП Старс освојиле два прва места као и Ива Стојановић у Хип Хоп-у.

Данас, после одржаног плесног спектакла године који су нам приредили најбољи спортски плесачи Србије и региона, када немам субјективни осећај због одговорности саме реализације желим да захвалим свим учесницима, публици и људима који су нам помогли да оправдамо поверење Плесног савеза Србије и Општине Мионица. Била је то права промоција плесног спорта како по броју учесника, посећености и квалитету приказане вештине. Посебно желим да се захвалим председнику Бобану Јанковићу на томе што препознаје вишеслојни позитиван утицај плеса и подржава наше активности у том правцу. Наша мисија је популаризације плесне вештине и културе покрета и у срединама ван великих градова. Учешће већег броја такмичара у односу на прошлу годину и из региона и најава доласка у још већем броју само су потврда исправности тог нашег опредељења – рекао је Предраг Мићић, члан управног одбора Плесног савеза Србије задуженог за школски и рекреативни плес.