Додељена престижна књижевна награда „Милан Ракић“ у Мионици

Престижна књижевна награда „Милан Ракић“ коју додељују Удружење књижевника Србије ове године припала је Дејану Богојевићу за збирку песама „Суве сенке расту“, а плакету са ликом Милана Ракића уручио је председник општине Мионица Бобан Јанковић. Свечаност у част песника и дипломате Милана Ракића на дан његовог рођења, 30. септембра , одржана је у новом галеријском простору Културног центра прошле суботе, а пре тога положени су венци на споменик који је прошле године свечано откривен у присуству министра у Влади Србије Николе Селаковића.

Венце су положили председник општине Мионица Бобан Јанковић, директор Културног центра у Мионици Зоран Миливојевић, председник Удружења књижвника Србије Милош Јанковић, награђени књижвник Дејан Богојевић и првакиња драме Народног позоришта и руководилац певачког ансамбла „Косовски божури“, Ивана Жигон.

Поносан сам што смо успели да уврстимо ову свечаност у културни календар наше општине и Удружења књижевника Србије, и желим да се захвалим Удружењу на плодоносној сарадњи, а и да честитам овогодишњем добитнику Дејану Богојевићу, нашем суграђанину. О томе колико је за нашу општину значајан песник и дипломата, Милан Ракић, највише говори и споменик који смо прошле године свечано открили и који се налази испред школе у Мионици која носи његово име. Данас, када наша држава на челу са председником Александром Вучићем води историјску борбу за Косово и Метохију, књижевно дело Милана Ракића има још већу снагу. Србија данас, на Косову брани свој територијалн интегритет, част и међународно право, као и пре 111 година, када је Ракић, уз стихове своје песме, „На Газиместану“ отишао у доборовољце. Ракић, ни тада, као и ми данас нема дилему да се за Косово треба борити, мудрошћу и памећу. Допустиће те ми да искористим ову прилику и да истакнем колико је важно да се на прави начин бавимо културом и образовањем у нашој заједници. Културни центар који смо реконструисали, овај легат где се сада налазимо, Кућу Колубарске битке коју градимо, споменик Милану Ракићу доказују управо историјско улагање у културни живот Мионичана. А успели смо да обновимо и школе. И у томе, важно је рећи, имамо велику подршку државе. У том смеру ћемо и наставити – рекао је Јанковић.

Милан Ракић, књижевник и дипломата, рођен је 30. септембра 1876. године, био је син чувеног певодиоца и дипломате Димитрије Мите Ракића, унук начелника Клубарског среза Николе Ракића и праунук Крађорђевог кнеза Раке Тешића, а сви пореклом Мионичани.

Присутнима се обратио и председник Удружења књижевника Србије, Милош Јанковић који такође, потиче из мионичког краја.

Чеситам добитнику награде „Милан Ракић“ Дејану Богојевићу, а морам да истакнем да је ова награда установљена још од 1938. године и да за време рата, додела није прекинута. Данас је лепо бити Мионичанин – рекао је Јанковић.

Награђани Дејан Богојевић, књижевник, учитељ у издвојеном одељењу ОШ „Војвода Живојин Мишић“ у Осеченици, пореклом из мионичког краја, говорио је стихове својих песама и захвалио се општини Мионица и Удружењу књижевника Србије на признању.

Посебну драж овом догађају дала је и књига Милана Ракића у којој се налазаи његов лични потпис, а из које је Ивана Жигон говорила стихове Ракићеве поезије.

У уметничком делу програма наступио је професор Димитрије Томић који је на клавиру извео композиције „Тамо далеко“, „Ово је Србија“, „Креће се лађа Француска“, а програм је водила глумица Маријана Андрић.Свечаност је организована под покровитељством општине Мионица, а у реализовању су учествовали Културни центар у Мионици и Библиотека „Милован Глишић“ из Мионице.