Додељена престижна књижевна награда „Милан Ракић“ у Мионици

polaganje venaca

Престижна књижевна награда „Милан Ракић“ коју додељују Удружење књижевника Србије ове године припала је Дејану Богојевићу за збирку песама „Суве сенке расту“, а плакету са ликом Милана Ракића уручио је председник општине Мионица Бобан Јанковић. Свечаност у част песника и дипломате Милана Ракића на дан његовог рођења, 30. септембра , одржана је у новом галеријском простору Културног центра прошле суботе, а пре тога положени су венци на споменик који је прошле године свечано откривен у присуству министра у Влади Србије Николе Селаковића.

polaganje venaca u mionici

Венце су положили председник општине Мионица Бобан Јанковић, директор Културног центра у Мионици Зоран Миливојевић, председник Удружења књижвника Србије Милош Јанковић, награђени књижвник Дејан Богојевић и првакиња драме Народног позоришта и руководилац певачког ансамбла „Косовски божури“, Ивана Жигон.

svecanost u novom galerijskom prostoru

Поносан сам што смо успели да уврстимо ову свечаност у културни календар наше општине и Удружења књижевника Србије, и желим да се захвалим Удружењу на плодоносној сарадњи, а и да честитам овогодишњем добитнику Дејану Богојевићу, нашем суграђанину. О томе колико је за нашу општину значајан песник и дипломата, Милан Ракић, највише говори и споменик који смо прошле године свечано открили и који се налази испред школе у Мионици која носи његово име. Данас, када наша држава на челу са председником Александром Вучићем води историјску борбу за Косово и Метохију, књижевно дело Милана Ракића има још већу снагу. Србија данас, на Косову брани свој територијалн интегритет, част и међународно право, као и пре 111 година, када је Ракић, уз стихове своје песме, „На Газиместану“ отишао у доборовољце. Ракић, ни тада, као и ми данас нема дилему да се за Косово треба борити, мудрошћу и памећу. Допустиће те ми да искористим ову прилику и да истакнем колико је важно да се на прави начин бавимо културом и образовањем у нашој заједници. Културни центар који смо реконструисали, овај легат где се сада налазимо, Кућу Колубарске битке коју градимо, споменик Милану Ракићу доказују управо историјско улагање у културни живот Мионичана. А успели смо да обновимо и школе. И у томе, важно је рећи, имамо велику подршку државе. У том смеру ћемо и наставити – рекао је Јанковић.

Милан Ракић, књижевник и дипломата, рођен је 30. септембра 1876. године, био је син чувеног певодиоца и дипломате Димитрије Мите Ракића, унук начелника Клубарског среза Николе Ракића и праунук Крађорђевог кнеза Раке Тешића, а сви пореклом Мионичани.

Присутнима се обратио и председник Удружења књижевника Србије, Милош Јанковић који такође, потиче из мионичког краја.

urucenje nagrade

Чеситам добитнику награде „Милан Ракић“ Дејану Богојевићу, а морам да истакнем да је ова награда установљена још од 1938. године и да за време рата, додела није прекинута. Данас је лепо бити Мионичанин – рекао је Јанковић.

Награђани Дејан Богојевић, књижевник, учитељ у издвојеном одељењу ОШ „Војвода Живојин Мишић“ у Осеченици, пореклом из мионичког краја, говорио је стихове својих песама и захвалио се општини Мионица и Удружењу књижевника Србије на признању.

svecanost povodom rodjenja milana rakica

Посебну драж овом догађају дала је и књига Милана Ракића у којој се налазаи његов лични потпис, а из које је Ивана Жигон говорила стихове Ракићеве поезије.

У уметничком делу програма наступио је професор Димитрије Томић који је на клавиру извео композиције „Тамо далеко“, „Ово је Србија“, „Креће се лађа Француска“, а програм је водила глумица Маријана Андрић.Свечаност је организована под покровитељством општине Мионица, а у реализовању су учествовали Културни центар у Мионици и Библиотека „Милован Глишић“ из Мионице.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту