ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН РОМА

Превазићи стереотипе

 

Поводом Светског дана Рома у холу Мионичке ОШ ''Милан Ракић'' одржан је пригодни програм, који су заједничким снагама као и претходне године приредили чланови Удружења грађана ''Буди човек'' и овдашњи основци и средњошколци уз техничку подршку Културног центра. Програм је започео интонирањем српске и ромске химне, а настављен обраћањем педагошког асистента мионичке Основне школе Милорада Јовановића и активисткиње Удружења ''Буди човек'' Душанке Радосављевић.

Наше Удружење броји седамдесетак чланова, међу којима поред Рома има и припадника других националности. Ова свечаност је прилика да промовишемо неке од основних циљева Удружења ''Буди човек'', да ромску културу прикажемо широј јавности, покажемо да људи различитих нација могу да успешно сарађују, али и да превазиђемо многе стереотипе који су у данашњем друштву присутни у великој мери -рекла је између осталог Душанка Радосављевић и упознала присутне са подацима да ове школске године ОШ ''Милан Ракић'' похађа шездесеторо деце ромске националности, која у издвојеном одељењу у Доњој Топлици чине 40 процената од укупног броја ђака.

Током уметничког програма су изведене неке од најпознатијих ромских песама и друге музичко-драмске тачке које су мало кога од бројних посетилаца оставиле равнодушним, а треба истаћи и да је поводом Светског дана Рома у школском холу отворена изложба ликовних радова ученика ОШ ''Милан Ракић'' из Мионице и издвојеног одељења у Доњој Топлици на тему ''Најлепша ромска народна ношња''

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту