ПОЧЕЛА ОБУКА НЕГОВАТЕЉИЦА

У „Хотелу Врујци“ у Врујцима се од 9. маја одржава осмодневна обука „Помоћ у кући са елементима базичне неге“ за 20 лица са територија општина Лајковац, Мионица и Љиг у склопу активности које се реализују у оквиру пројекта „За више солидарности према старијима - Кластер Колубарског округа за услугу Помоћ у кући“ који финансира ЕУ, а спроводи Каритас Ваљево у партнерству са Међуопштинским центром за социјални рад „Солидарност“ и општинама Мионица, Лајковац и Љиг. Програм обуке развија знања, вештине и ставове стручних сарадника у области заштите и
подршке одраслима, старима и особама са инвалидитетом и обезбеђује подршку
породици и незапосленим лицима.

„Главни циљ пројекта који ће се спроводити 20 месеци је обезбеђивање одрживости бриге о старим лицима у општинама Лајковац, Љиг и Мионица у циљу смањења потражње за акутном и дугорочном институционализацијом. Поред тога радиће се на подизању нивоа свести појединаца и институција у циљу обезбеђивања одрживости социјалних услуга и обезбеђивању квалитетнијег живота старих и њихових породица. Каритас Ваљево пренеће своја вишегодишња знања и искуства из области дневних услуга у заједници, односно услуге Помоћ у кући и дати менторску подршку Центру за социјални рад да покрене и лиценцира ову услугу. Наредних месеци биће обучено стручно особље и кроз ову обуку неговатељице које ће у јулу започети пружање услуге у све три општине Колубарског округа за 100 старих лица“ каже Душан Перић, менаџер пројекта.
Овај пројекат финансира Европска унија кроз програм “Европска подршка инклузивном друштву”.
Информације о пројекту “Европска подршка инклузивном друштву”
Пројекат “Европска подршка инклузивном друштву”, који Европска унија финансира са 5,4 милиона евра, има за циљ да обезбеди већу друштвену укљученост угрожених група у Србији као што су старија лица, деца, припадници мањина укључујући Роме и Ромкиње и други. ЕУ је кроз пројекат бесповратно доделила 4,3 милиона евра у виду 28 грантова , који ће се реализовати у 36 градова и општина у Србији до краја 2017. Пројекти, које спроводе републичке и покрајинске институције социјалне заштите, општине и градови, центри за социјални рад, удружења грађана, фондације, образовне установе и јавна предузећа, ће повећати обим и квалитет услуга на локалу у области социјалне и здравствене заштите, становања, образовања и запошљавања и тиме ојачати друштвену укљученост угрожених група.
Пројекат спроводи Делегације Европске уније у Републици Србији (www.europa.rs) у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (www.minrzs.gov.rs).
Више о пројекту можете сазнати на www.socijalnainkluzija.rs

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту