fbpx

 

ОБЕЛЕЖЕНА ДВАДЕСЕТОГОДИШЊИЦА ЛОКАЛНИХ НОВИНА

Из ''Записа'' се чита љубав према Мионици

 

Поводом две деценије од покретања мионичког локалног месечника ''Запис'' у Клубу Културног центра синоћ је одржан пригодни програм. Бројним пријатељима ''Записа'' из Мионице, Ваљева, Београда и дијаспоре, који су до последњег места испунили Клуб и летњу башту овдашње установе културе, најпре се обратио се в.д. директора Културног центра и садашњи уредник мионичких новина Предраг Коларевић. Он је између осталог истакао да се у сваком броју ''Записа'' чита велика љубав према Мионици и да га двадесетогодишња традиција и ентузијазам чланова редакције и бројних сарадника мионичких новина обавезују да учини све како би лист наставио да живи у име Мионице и њених житеља. Први број ''Записа'' је одштампан оловним словима на жућкастом папиру великог формата који носи патину старих српских новина, а светлост дана је угледао маја 1993. године. Колико је било са једне стране тешко, а са друге предивно покренути новине у једној малој средини каква је Мионица присутнима су предочили први директор и први уредник ''Записа'' Мирослав Трифуновић и Иван Огњановић. Они су најпре позвали присутне да се минутом ћутања ода почаст преминулим сарадницима мионичког листа који су у ''Запис'' уткали и део себе, а затим испричали лепу и узбудљиву причу о групи ентузијаста који су иако нису били новинарски професионалци успели да ураде оно што, нажалост, пре Другог светског рата није пошло за руком дописнику из Мионице и сараднику ''Времена'' Душану Трипковићу.

- Из авантуре духа која је постављањем монументалног споменика Ота Лога у центар Мионице покренута 1988. године, настали су Клуб Културног центра, грб општине Мионица и коначно ''Запис'', да би само пар година касније били одржани први ''Мишићеви дани'' који живе пуних седамнаест година – подсетио је Мирослав Трифуновић.

''Запис'' су читали и читају га у Београду, Ваљеву и још неколико градова Србије, а стизао је и до Беверли Хилса у САД-у, Париза, Лондона, Аустралије, Шведске и других крајева света до којих су доспели Мионичани. Лист је неколико пута мењао форму и формат, гасио се и поново успостављао, а поводом јубилеја мионичких новина уприличена је изложба ''Све форме Записа'' и приказани су кратки филмови ''Прва година Записа'' и ''Калеидоскоп''.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту

  

Свиђа вам се оно што видите?

Пратите нас на друштвеним мрежама...