ПОМОЋНИК МИНИСТРА КУЛТУРЕ ПОДРЖАО ИДЕЈУ ОПШТИНСКОГ РУКОВОДСТВА

Мионици организација јубилеја Колубарске битке

 

Помоћник министра културе и информисања Драган Коларевић је приликом недавне посете разговарао са челницима општине о намери Мионице да се кандидује за организацију програма обележавања стогодишњице Колубарске битке, али и другим темама као што су укључивање ''Мишићевих дана'' у годишњи програм манифестација које подржава Министарство, проналажење средстава за обнову сале Културног центра и обогаћивање културног живота у Општини.

- Треба подржати идеју да Мионица буде носилац активности поводом обележавања 100 година Колубарске битке, као аутентичан простор где су се и одиграли кључни тренуци битке. Овде, на мионичком мосту, десила се прекретница када је војвода Живојин Мишић зауставио безглаво повлачење народа и војске и повео их касније у велику победу. Нема за то бољег места и зато што је Војвода рођен у оближњем Струганику, где је његова родна кућа претворена у музеј-рекао је између осталог Драган Коларевић.

Помоћник министра културе је истакао и да је време да се ''Мишићеви дани'' који се одржавају већ шеснаест година уврсте у породицу манифестација иза којих стоји Министарство, као и да Мионицу треба значајније укључити у културну мрежу Србије. У вези са опремањем сале обновљеног Културног центра које захтева много већа средства од оних које овдашња локална самоуправа може да обезбеди из буџетских извора, Коларевић је најавио да ће Министарство пружити помоћ да се прикупи неопходан новац или од државе или од потенцијалних донатора.

Након пријема и разговора са општинским руководством у кабинету председника општине Драгана Гавриловића, Коларевић је боравак у Мионици наставио обиласком Културног центра и посетом родној кући војводе Живојина Мишића у Струганику.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту