ПОДСТИЦАЈНА МЕРА ЗА МИОНИЧКЕ ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ

Бесплатна анализа земљишта

 

Пољопривредна саветодавна и стручна служба Ваљево ће током 2013. године вршити бесплатну агрохемијску анализу земљишта за све заинтересоване пољопривредне произвођаче на подручју општине Мионица. Ова акција се одвија у сарадњи са општином Мионица, односно Службом за пољопривреду Општинске управе, док је узорке земљишта који се узимају према посебном упутству потребно доставити ПССС Ваљево. Пољопривредници се за све ближе информације могу обратити поменутим установама на телефоне 014/351-93-90, 351-93-91 или 3422-020, а према речима заменика председника општине Мионица Милана Гавриловића ово је само једна од акција које ће подржавати и организовати локална самоуправа

- Трудимо се да пољопривредницима помогнемо у складу са нашим могућностима . Средства за подстицај пољопривреде која су опредељена буџетом за 2013. удвостручена су односу на 2012. годину и износе 10 милиона динара. Добар део тих средства намеравамо да утрошимо кроз набавку и расподелу квалитетних уматичених грла оваца сјеничке расе заинтересованим произвођачима, који ће имати обавезу да у року од три године из добијеног подмлатка врате исти број квалитетних грла. Такође, планира се да сточарима покријемо део трошкова при осемењавању приплодних крава, док ће се помоћ воћарима између осталог огледати у регресираној набавци садног материјала за подизање засада јабуке и шљиве – тврди Гавриловић и додаје да ће општина Мионица ускоро оформити стручни тим чији ће први задатак бити едукација пољопривредника како би брже и ефикасније остваривали права на субвенције и друге погодности.

Самостални сарадник Службе за пољопривреду Општинске управе Мионица Милан Петровић каже да је значај агрохемијске анализе земљишта за произвођаче велики, а посебна повољност је што се може извршити бесплатно. - Пољопривредна саветодавна и стручна служба Ваљево ће након анализе узорака сваком произвођачу дати препоруку за поправку и начин ђубрења земљишта на узоркованој парцели. Поштовањем добијене препоруке се првенствено смањују трошкови ђубрења и свих осталих агротехничких мера. Повећава се принос, нарочито легуминоза, а за узврат се добијају биолошки и здравствено квалитетнији пољопривредни производи за исхрану људи и стоке -истиче Петровић.

Ова мера је ранијих година била праћена додељивањем бесплатног кречног материјала за поправку земљишта, па се очекује да ће Министарство пољопривреде ове и наредних година ту праксу наставити. До сада је на територији општине Мионица узорковање спроведено на површини од око 2.100 хектара, што је око 15 процената ораничних површина. Такође, узорковање земљишта је неопходно радити једном у пет година за сва регистрована пољопривредна газдинства и представља услов за остваривање одређених субвенција које опредељује Министарство пољопривреде.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту