Бесповратна ИПАРД средства за пољопривреднике - како да конкуришете?

Од друге половине 2016. године пољопривредна газдинства и фирме могу очекивати први конкурс за бесповратна средства ЕУ за пољопривреду ИПАРД. То је саопштено на потписивању меморандума о сарадњи у процесу европских интеграција између Канцеларије за европске интеграције и Привредне коморе Србије, 26. Јануара. У септембру су уведене саветодавне услуге фирмама за коришћење ЕУ фондова у склопу ПКС-а. Ова организација два пута месечно организује сусрете са компанијама на којима се привредници обавештавају о томе шта их чека у европским интеграцијама.

15 милиона евра у 2016. години

У 2016. години пољопривредници могу да очекују први позив за коришћење европских ИПАРД фондова за пољопривреду, најавила је вршилац дужности директора Канцеларије Ксенија Миленковић. Ове године се очекује акредитација, а затим и први позив за пољопривредна газдинства и фирме.

Прве године пољопривредним фирмама и газдинствима на располагању ће бити 15 милиона евра. До 2020. године из ИПАРД фондова могу да рачунају на бесповратних укупно 175 милиона евра.

Како да конкуришете за бесповратна средства - Средства и документација

Пољопривредник мора на свом банковном рачуну да има пун износ новца потребног за реализацију планиране инвестиције. Онда тек конкурише на објављени конкурс ИПАРД агенције. У овој фази, потребно је да достави сву потребну документацију коју агенција тражи, да би ушао у процес одобравања пројекта. У зависности од врсте инвестиције за чије финансирање тражи средства, пољопривредник треба да пружи долаз о праву својине или закупа над земљом, доказ идентитета, али и бизнис план у случају изградње или реконструкције објекта. Бизнис план се предаје за инвестиције које премашују износ од 50.000 евра, док је за остале инвестиције потребан поједностављен бизнис план.

Процес одобравања пројекта

Након тога, пољопривредник улази у процес одобравања пројекта. Веома важно је напоменути да инвестиција не сме бити започета пре него што је пројекат одобрен.
Реализација инвестиције почиње након одобрења пројекта. Реализација има минималан рок трајања, а то је пет година. У току тих пет година пољопривредник нема право да отуђи инвестицију (промени намену, прода машине или објекат), јер је у супротном дужан да врати сва средства.

Исплата средстава

Исплата бесповратних средстава се врши једнократно, или фазно у случају комплекснијег пројекта. Корисник, у овом случају пољопривредна фирма или газдинство, даје доказе о уплати, подноси све рачуне, чиме доказује обављену трансакцију, након чега се врши рефундација утрошеног новца у износу од 50 посто (или у појединим случајевима, и 55, 60 одсто) од вредности укупне инвестиције.

Поступак аплицирања

Пољопривредне фирме и газдинства које су заинтересоване за ИПАРД средства требају да поднесу бизнис план, пратећа документа (која се разликују од случаја до случаја) и да попуне пријавну форму. Позив за пријаву ће бити објављен на националним медијима и на званичној презентацији. Тим путем ћете бити обавештени о периоду трајања конкурса, крајњем року пријаве (не саветује се подношење пред истек рока) као и месту подношења захтева.

Додатне информације на енглеском језику о ИПАРД програму у Србији у периоду до 2020. године можете пронаћи на званичној презентацији овде, презентацију на српском језику овде (ППТ.).

За све додатне информације можете се обратити Привредној комори Србије.

Извор: gdeinvestirati.com

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту