ПОТПИСАН УГОВОР СА РЕСОРНИМ МИНИСТАРСТВОМ О НАМЕНСКОМ ТРАНСФЕРУ

Увећана средства за социјалну заштиту

djordjevic i jankovic prilikom nedavne posete ministra mionici

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и председник општине Мионица Бобан Јанковић су потписали уговор о наменском трансферу у социјалној заштити за 2018. годину вредан 3,35 милиона динара. За исту намену, Министарство је прошле године општини Мионица определило 2,64 милиона динара.

Према одредбама потписаног Уговора, општина Мионица ова средства може употребити за финансирање услуга социјалне заштите у складу са Законом о социјалној заштити, као што су дневне услуге у заједници, услуга смештаја у прихватилиште, услуге подршке за самосталан живот (осим услуге становања уз подршку за особе са инвалидитетом), услуга личног пратиоца детету са инвалидитетом као подршка за задовољавање основних потреба у свакодневном животу, услуге персоналне асистенције доступне пунолетним лицима са инвалидитетом и друге услуге социјалне заштите у складу са потребама и приоритетима локалне самоуправе утврђених одлуком о правима и услугама из социјалне заштите. Са друге стране, наменским средствима се не могу финансирати новчана-материјална права грађана утврђена Законом о социјалној заштити и одлуком о правима и услугама из социјалне заштите, трошкови који се односе на капитална улагања-изградњу, реконструкцију, санацију и адаптацију објеката и набавку опреме, трошкове који се односе на текуће поправке и одржавање зграда, објеката и опреме, трошкове који се односе на похађање акредитованих програма обука, едукација и стручних усавршавања пружалаца услуга, као ни неизмирене обавезе по основу пружених услуга социјалне заштите у оквиру надлежности локалне самоуправе из ранијег периода.

Трансферна средства Министарства, према речима председника општине Мионица Бобана Јанковића, представљају директну подршку локалним механизмима за обезбеђивање квалитетнијих услова живота и заштите рањивих група деце, особа са инвалидитетом и старијих особа.

У протеклом периоду велику пажњу смо посветили бризи о нашим суграђанима, од оних најугроженијих којима је помоћ преко потребна, преко бриге о деци и подстицању повећања наталитета, па све до смањења броја незапослених на територији наше општине. Бригу о социјално угроженим категоријама, особама са инвалидитетом, старијим, избеглим и расељеним лицима настављамо и даље кроз бројне активности и финансијска средства која смо буџетом за 2018. годину определили у ове сврхе - истиче Јанковић.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту