Званично саопштење Општинске управе Мионица

icon 512

Дугорочном стратегијом развоја општине Мионица као један од приоритетних циљева и стубова развоја наше Општине препознат је развој туризма. У том циљу основана је Средња школа у Мионици како би едуковала кадрове који ће бити упослени у туризму и угоститељству.

Угоститељски објекат "Кевића кафана" је објекат који је Општина национализовала својим решењем број 04-2245/39-59 од 24.11.1959. године. Након престанка рада Предрага Јосимовића, Мионичанима познат као Гане Кевић, објекат је дуги низ година користило предузеће "Полет", а затим и ПУП "Врујци". ПД "Врујци" су дана 24.09.2009. године закључили Уговор о закупу простора "Кевића Кафана" са радославом Јовановићем из Мионице за период од 01.10.2009. године до 30.09.2014. године. Међутим, Радослав Јовановић је остао у објекту "Кевића кафана" и после истека закупа по наведеном Уговору.

Општинска управа Мионица, руководећи се општим интересом, у сарадњи са ПД "Врујци" покренула је поступак да поново врати у надлежност и државину објекат "Кевића кафана" општини Мионица и да објекат уступи на коришћење Средњој школи Мионица за обављање професионалне праксе ученика, обзиром да је Радославу Јовановићу истекао Уговор о закупу и да је престао да плаћа закупнину.

У буџету општине Мионица за 2017. годину на разделу Општинске управе опредељена су финансијска средства за санацију и реконструкцију објекта "Кевића кафане" и привођење истог намени, јер се ради о објекту који је грађен пре више деценија, а који је такође оштећен од последица земљотреса 1998. године.

Објекат "Кевића кафане", обзиром на своју традицију треба да буде репрезентативан објекат, а не руиниран и склон паду. Грађевински инспектор Општинске управе Мионица дана 10.10.2016. године донео је решење којим је забранио коришћење објекта "Кевића кафане" јер исти угрожава безбедност и здравље људи. Судски вештак за област грађевинарства у свом вештачком налазу потврдио је оспоравано решење грађевинског инспектора и дао мишљење да објекат није безбедан у кноструктивном смислу и да обзиром на јавну намену објекат није подобан за вршење услуга угоститељства.

По налогу начелника Општинске управе, а у складу са донетим решењем грађевинског инспектора, издати су налози "Електродистрибуцији" Ваљево и ЈКП "Водовод Мионица" да се објекат искључи са електро и водоводне мреже.

Нажалост, судски органи нису препознали општи интерес, нити безбедност грађана општине Мионица, већ су наложили "ЕлектродистрибуцијиЋ Ваљево и ЈКП "Водовод Мионица" да успоставе пређашње стање и омогуће државину Радославу Јованићу на објекту "Кевића кафана", иако је уговор о закупу истекао и никоме не плаћа закуп, како је то и сам Виши суд у образложењу свог решења навео.

ОВИМ САОПШТЕЊЕМ ОПШТИНСКА УПРАВА И ЈА КАО ЊЕН НАЧЕЛНИК ЖЕЛИМ ДА ИСКАЖЕМ НЕМОЋ, ОБЗИРОМ ДА СУДОВИ ГОВОРЕ О ПРУЖАЊУ НЕКАКВЕ ДРЖАВИНСКЕ ЗАШТИТЕ НЕКОМ КО НА ТО НЕ ПОЛАЖЕ НИКАКВА ПРАВА, А ИГНОРИШЕ ЖЕЉУ И НАМЕРУ ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ ДА ОБЈЕКАТ "КЕВИЋА КАФАНЕ" ПО КОМЕ ЈЕ И МИОНИЦА ДАЛЕКО ЧУВЕНА, РЕКОНСТРУИШЕ И ДА НА КОРИШЋЕЊЕ СРЕДЊОЈ ШКОЛИ ЗА ОБУКУ И ПРАКСУ НАШИХ УЧЕНИКА.

ТАКОЂЕ, ОВИМ САОПШТЕЊЕМ ЖЕЛИМ ДА ПОЈАСНИМ СВИМ НАШИМ СУГРАЂАНИМА ПРАВО ЧИЊЕНИЧНО СТАЊЕ У ВЕЗИ ОБЈЕКТА "КЕВИЋА КАФАНЕ" И ДА ДЕМАНТУЈЕМ ЧАРШИЈСКЕ ПРИЧЕ О ПРОТИВПРАВНОСТИ ПОСТУПАЊА ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ И УМЕШАНОСТИ БИЛО КАКВИХ ДРУГИХ ИНТЕРЕСА, ОСИМ ОПШТИХ ИНТЕРЕСА, ОДНОСНО ИНТЕРЕСА НАШЕ ДЕЦЕ.

 

НАЧЕЛНИК ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ

 

Линк документа

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту