У МИОНИЦИ ОДРЖАН ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ ''МИОНА ФИЛМ ФЕСТ''

Прву награду поделили филмови ''Исти'' Дејана Петровића и ''Dos Patrias'' Косте Ристића

Гости Фестивала Дарко Бајић, Мина Лазаревић, Вања Булић...

miona film fest7

Филмови ''Исти'' Дејана Петровића и ''Dos Patrias'' Косте Ристића су победници првог фестивала краткометражног и документарног филма ''Миона филм фест'' који је 15. и 16. јуна одржан у Мионици под покровитељством општине Мионица и у организацији Удружења уметника Србије и Културног центра Мионица. Програм свечаног отварања је одржан у петак увече у великој сали Културног центра, а Фестивал је отворио председник општине Мионица Бобан Јанковић.

miona film fest2

Верујем да ће ''Миона филм фест'' постати један од наших заштитних знакова и није случајно да смо постали домаћини филмског фестивала, јер Мионица од раније има своје значајно место у српској кинематографији. На овим просторима је снимљено неколико познатих играних филмова, попут ''Марша на Дрину'' и ''Три карте за Холивуд'', а у Мионици је сачуван један од најдрагоценијих филмова, не само српске кинематографије, филм ''Голгота Србије''-рекао је између осталог Јанковић отварајући први ''Миона филм фест''.

 

 

miona film fest4

Присутнима се том приликом обратио и један од бројних гостију мионичког фестивала познати филмски редитељ Дарко Бајић, који је изразио очекивање да ће поред знаменитих песника од којих је највећи свакако Милан Ракић, ова манифестација допринети да Мионица изнедри и неког истакнутог филмског редитеља.

miona film fest5

За прву награду о којој су одлучивали филмски критичар Мирољуб Стојановић, филмски редитељ Дарко Бајић и глумица Мина Лазаревић као чланови жирија, конкурисало је осам документарних и краткометражних филмова домаћих аутора и то ''Исти'' Дејана Петровића, ''Dos Patrias'' Косте Ристића, ''Сигуран посао'' Игора М. Тохоља, ''Радиовизија'' Милоша Томића, ''Нисам ту'' Сенке Домановић'', ''4 године у 10 минута'' Младена Ковачевића, ''Аладинова чаробна канта'' Жикице Јовановића и ''Но-но, то не умем'' Растка Шајића. Победницима је припала статуа ''Мионе'' и новчана награда, а први ''Миона филм фест'' је имао и пратеће програме, ''Миона филмски квиз'' у којем су се мионички основци и средњошколци такмичили у познавању домаће и светске кинематографије и две јавне дебате. Јавне дебате одржане су у читаоници мионичке Библитеке ''Милован Глишић'', где су на тему ''Однос медија према филму'' и ''Филм у 21. веку'' говорили новинар и писац Вања Булић, уредница јутарњег програма ''Студија Б'' Ивона Фуштић, уредник културног програма ''Радио Београда'' Дејан Грујић, филмски критичар Мирољуб Стојановић, глумица Мина Лазаревић и филмски редитељи и педагози Дарко Бајић и Дејан Петровић. Модератор јавних дебата био је директор Фестивала, председник Удружења уметника Србије Карло Астрахан.

miona film fest1

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту