У МИОНИЦИ ПОЧЕЛА ЕЛЕКТРОНСКА ПРИЈАВА НОВОРОЂЕНЧАДИ И РОДИТЕЉСКОГ ДОДАТКА

У оквиру друге фазе пројекта „Бебо, добро дошла на свет“, који представља део стратегије развоја електронске управе и пројекта „Стоп бирократији“ у Мионици је почео са радом информациони систем „еБеба“ који омогућује упис детета у матичну књигу рођених, пријаву пребивалишта и здравственог осигурања електронским путем – без одласка на шалтере различитих државних институција. Поред овога, родитељима новорођенчета је омогућена и електронска пријава родитељског додатка, и то у породилишту.

Родитељи новорођенчета са територије наше општине од сада могу на једном месту, бесплатно и без попуњавања било каквих формулара пријавити своју бебу и остварити право на родитељски додатак. Увођењем овог система родитељима је омогућено да уместо одласка у општину, полицијску станицу, филијалу РФЗО-а и центар за социјални рад своје време проведу на много лепши начин, са својом бебом. – рекао је председник опшине Мионица Бобан Јанковић.

Сама процедура пријаве новорођенчета и родитељског додатка у оквиру услуге „еБеба“ је веома једноставна и захтева свега неколико минута. Пре свега, потребно је да се мајка док је још у породилишту, држављанка Републике Србије са пребивалиштем на територији општине Мионица изјасни да жели своје дете да пријави електронским путем. Здравствени радник у систем уноси податке родитеља и оне који се односе на име, пребивалиште и здравствено осигурање новорођенчета и захтев за родитељски додатак. За све ове радње довољан је важећи идентификациони документ оба родитеља. Након уноса података, родитељи од Портала еУправа добијају обавештење о статусу предмета путем мејла или смс-а. Уколико су се за то определили, након успешно завршених процедура родитељи добијају на адресу на којој је пријављено новорођенче следећа документа: извод из матичне књиге рођених и картицу здравственог осигурања, као и решење о одобреном родитељском додатку. У супротном, документа могу покупити у општини, односно одговарајућој филијали РФЗО-а.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту