„ЕВРОПСКА НЕДЕЉА МОБИЛНОСТИ“ У МИОНИЦИ

Општина Мионица се придружила обележавању Европске недеље мобилноси која се одржава сваке године у периоду од 16. до 22. септембра. Манифестација којом се промовишу алтернативни видови саобраћаја у односу на моторизовани саобраћај који користи фосилна горива у Мионици је обележена бројним акцијама које имају за циљ смањење коришћења путничких аутомобила.

predsednik jankovic obelezava dan bez automobila dolaskom na posao pesice

Стална конференција градова и општина је у оквиру Европске недеље мобилности организовала акцију „Дан без аутомобила у градовима и општинама“. Председник општине Мионица Бобан Јанковић је подржао ову акцију тако што је у петак 21. септембра дошао на посао без аутомобила, односно пешице.

prvaci na poligonu

Поред овога, у мионичким основним школама су организоване бројне актвности које имају за циљ подизање свести код деце о озбиљности еколошких проблема који произилазе из омасовљења моторизованог саобраћају. Ученици Основне школе “Милан Ракић” из Мионице су учествовали у полигону “Комбинуј и крећи се” током кога су возили бицикле и ролере, и на кретаиван начин учили о значају здравог и активног начина живота.

poligon kombinuj i kreci se 

Савет за безбедност саобраћаја општине Мионица спровео едукативну кампању међу мионичким првацима у циљу безбедног учествовања ђака у саобраћају. Током теоријске и практичне обуке малишани који су ове јесени први пут сели у школске клупе имали су прилику да науче основе правила безбедности у саобраћају и понашања током пешаћења или вожње бицикле од куће до школе. Након обуке, председник општине Мионица Бобан Јанковић је првацима поделио светлоодбојне прслуке и приручнике за правилно понашање деце у саобраћају.

podela svetloodbojnih prsluka prvacima

Циљ Европске недеље мобилности је да се промотивним манифестацијама и спровођењем макар једне трајне мере у граду или општини учини напор да се смањи коришћење путничких аутомобила и побољшају услови за јавни саобраћај, кретање бициклиста и пешака. Тема овогодишње кампање је мултимодалност – комбиновање различитих видова превоза и због тога одабран је слоган „Комбинуј и крећи се!“

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту