КАМЕНА КЊИГА У МУЗЕЈУ КАМЕНА

У Музеју камена у Паштрићу код Мионице у понедељак је јавности први пут представљено седам камених грамата посвећених славним личностима, Николи Тесли, Његошу, Љуби Поповићу, Десанки Максимовић, Миловану Данојлићу, Петру Пајићу и Матији Бећковићу.

muzej kamena 2 muzej kamena 3

Према речима Предрага Пеце Петровића, који је на свом имању направио Музеј камена, план је да се настави израда камених грамата заслужнима, као својеврстан дуг и сегмент музеја на отвореном.

Како је изашла књига епиграфа Матије Бећковића поклопиле су се све срећне околности да овако нешто направимо. Онда је Матија долазио овде, па смо се договорили да од сто грамата данас откријемо седам, колико смо стигли да израдимо.” - објашњава Предраг Петровић, напомињући да је идеја потекла од књижевника Радована Белог Марковића.

Чуо сам али нисам знао и веровао нити сам Паштрић замишљао као неки камени град и камену престоницу, а поготову да ће се ту објављивати камене књиге. Тек изашлу књигу “Сто мојих портрета” видим уклесану на камену. Опет своје пријатеље које сам ту опевао видим уклесане у стене. То је нешто што нисам ни сањао да би могло бити. - рекао је академик Матија Бећковић.

Музеј камена са Каменом књигом на отвореном већ сада представља јединствену културну посебност на овим просторима.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту