СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ОБЕЛЕЖЕНА ДВА ЈУБИЛЕЈА

Богат програм поводом стогодишњице победе у Великом рату и три деценије од откривања споменика војводи Мишићу

Свечаном академијом у великој сали Културног центра у Мионици су у петак 30. новембра обележена два јубилеја, стогодишњица победе у Великом рату и три деценије од откривања споменика војводи Живојину Мишићу.

100 godina spomenika12

Мионица данас одаје почаст борцима за слободу српског народа. Одаје почаст онима чија је крв пала за слободу српске земље и свима онима чија је неутешна суза залила ово тло. У најтрагичнијем сукобу светских сила мала балканска Србија је имала неочекивано велику улогу, али и велике жртве и страдања. Тај део наше прошлости не смемо заборавити и зато смо вечерас овде – рекао је председник општине Мионица Бобан Јанковић обраћајући се бројним гостима и суграђанима који су до последњег места испунили велику салу мионичке установе културе.

100 godina spomenika14

Говорећи о славном војводи рођеном у мионичком селу Струганику који је захваљујући својој храбрости, одлучности, знању и искуству у најтежим тренуцима повео војску у велику победу и израстао у једног од највећих војсковођа Великог рата, први човек општине Мионица је између осталог подсетио на речи војводе Путника који је за Мишића рекао ''Пословима рукује опрезно, али их изводи дрско'' и додао:

Често не слушајући команде надређених и поступајући у складу са стањем на терену, Војвода је за живота обезбедио себи место у историји. Његов споменик краси Мионицу већ три деценије и подсећа нас на вредности које нас требају водити, подсећа нас на храброст, патриотизам и слободу.

100 godina spomenika15

Драмски програм обележили су наступи глумца Народног позоришта у Београду Зорана Ћосића који је извео монолог војводе Мишића, ваљевских глумаца Љубивоја Марковића у улози Николе Пашића, као и Катарине Вићентијевић и Бранка Антонића као Лујзе Мишић и сељака Јовише који су одиграли одломак из драме ''Мишићи'', док је стихове песме ''Стојте галије царске'' говорила глумица Маријана Андрић. У музичко сценском програму наступили су трио тенора Марка Томића, хор Центра за неговање културне традиције ''Абрашевић'' из Ваљева у пратњи мионичких малишана, као и оркестар и фолклорни ансамбл ''Абрашевића''. Присутни су били у прилици да погледају и део из директног преноса откривања споменика војводи Живојину Мишићу. Споменик славном војводи који и данас представља симбол Мионице је рад академског вајара Ота Јована Лога, а открио га је 1. децембра 1988. године тадашњи начелник Генералштаба генерал пуковник Стеван Мирковић у присуству преживелих солунских ратника и више хиљада Мишићевих Колубараца, као и бројних гостију из јавног живота.

 

100 godina spomenika1 100 godina spomenika2 100 godina spomenika3 100 godina spomenika4 100 godina spomenika5 100 godina spomenika6 100 godina spomenika7 100 godina spomenika8 100 godina spomenika9 100 godina spomenika10 100 godina spomenika11 100 godina spomenika13

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту