СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

Традиционалну Светосавску академију коју је у петак 25. јануара организовала општина Мионица поводом празника посвећеног српском просветитељу, књижевнику, дипломати и првом архиепископу аутокефалне Српске православне цркве Светом Сави обележио је богат уметнички програм. Светосавску химну је извео хор издвојеног одељења Музичке школе ''Живорад Грбић'' у Мионици, глумци Милош Лаловић, Маја Лукић и Маријана Андрић су говорили одломке из прозних дела и стихове посвећене великом српском светитељу, а чланови мионичке драмске секције Основне школе ''Милан Ракић'' су одиграли игроказ ''Стопама оца нашег Саве''. У музичком делу програма су наступили а капело етно група Музичке школе ''Живорад Грбић'' из Ваљева и ансамбл ''Руковет'' из Београда, а потом и млади солисти на хармоници и клавиру Влајко Јовановић и Страхиња Протић из Мионице.

sa savetosavske akademije

Овом приликом су уручене и награде мионичким основцима и средњошколцима за постигнуте резултате на окружним и републичким такмичењима из разних области, за успешну реализацију омладинских пројеката, као и победницима традиционалног Светосавског конкурса који је по пети пут организовала Средња школа Мионица. Награде је уручио председник општине Мионица Бобан Јанковић.

sa svetosavske akademije

Вечерас славимо Светог Саву, родоначелника и утемељивача духовног, историјског и културног постојања Србије и српског народа кроз векове. Његов лик и дело је парадигма садашњег времена, али и времена кроз које је Србија пролазила кроз векове. Што више учимо, што више радимо на себи и стичемо знања, бићемо мудрији, а уколико не будемо радили на себи нећемо бити довољно муди да расуђујемо, да разликујемо добро од зла, истину од лажи, правду од неправде. Свети Сава је оставио нама у завет да стичемо знање и да се образујемо, оставио нам је у завет земљу Србију, оставио нам је у завет наше Косово. На нама је да тај завет чувамо, да градимо будућност. И знајте да будућност тражи знање, а ви сте део те будућности – рекао је Јанковић на Светосавској академији.

Школска слава Свети Сава је обележена у недељу традиционалним резањем славског колача и пригодним приредбама у свим образовним установама на подручју општине Мионица.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту