ОСНОВАНА ПРВА ЛОКАЛНА БАНКА ГЕНА БИЉНИХ КУЛТУРА

У суботу је у организацији Еколошког покрета „Оквир живота“ одржан скуп у Културном центру поводом оснивања локалне банке гена старих сорти воћа и поврћа „Зрно“. Према речима Иване Петровић из Еколошког покрета „Оквир живота“ која је присутнима представила читав концепт, ово је прва локална банка гена у Србији.

-Основни циљ формирања банке семена је очување аутохтоних сорти воћа и поврћа које су битне за развој пољопривреде и безбедност хране. Без разноврсности нема ни селекције и настанка нових сорти које ће бити отпорније. Долази до губитка квалитета и укуса, као и до нарушавања аутентичности локалне гастрономије и културног диверзитета-рекла је између осталог Ивана Петровић и додала да локалне банке гена нису власништво ни државних институција ни невладиних организација, то су пројекти локалних заједница и опстају захваљујући енергији и љубави земљорадника и да је ово можда и последња прилика да богатство укуса природе оставимо и нашим потомцима.

Основне активности у раду банке гена су сакупљање и складиштење семена, умножавање и размена биљног материјала, идентификација и карактеризација сорти, едукација о чувању семена, старим сортама и њиховом гајењу, као и формирање базе података.

Након обраћања Иване Петровић, представљена је књига „Укуси Старе планине“ аутора Драгана Загорца и других књига које су резултат истраживања Завода за проучавање културног развитка у којима су описане богата и аутентична нематеријална културна гастрономска баштина наше земље, али и њени предели. Гости вечери били су и песник Љуба Пјевчевић и рецитатор Лазар Живановић.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту