КАРАВАН КУЛТУРЕ ГОВОРА И АРНО ГУЈОН У МИОНИЦИ

  arno u mionici2

Општина Мионица и Удружење за развој културе јавног говора „Изражајност“ организовали су синоћ у Културном центру Мионица бесплатну едукативну трибину о унапређењу културе говора која се реализује у оквиру пројекта „Каравана културе говора“.

arno u mionici1

Поред Слободана Роксандића, мастера комуникологије и др Радована Кнежевића, професора дикције, на трибини ће учествовати и хуманитарац Арно Гујон.

arno u mionici4

  • Данас сам по први пут у Мионици и драго ми је да сам овде имајући у виду да је управо овде рођен војвода Живојин Мишић, један велики херој и војсковођа. Вечерас водимо „Караван културе говора“ у оквиру националне кампање „Негујмо српски језик“ са циљем да подстакнемо људе да се баве својим матерњим језиком, поготову у усменој форми. Говорићемо о томе како правилно да говоримо и на који начин значајно можемо да побољшамо своје изражавање кроз рад који је свакодневан, али није преобиман. – рекао је Арно Гујон.
  • arno u mionici5

Током трибине Гујон је говорио о искуствима током свог хуманитарног рада на Косову, као и о томе како је за релативно кратко време успео да научи српски језик. Он је истакао да је из угла једног Француза који до пре десет година није знао ни једну реч српског језика, у овом језику најлепша његова мелодичност и милозвучност, као и глаголски систем који је веома богат.

arno u mionici7

  • Речник српског језика је изразито широк и зато треба да негујемо овај језик који је прелеп, и не треба да га запостављамо. - додао је Арно Гујон.
  • arno u mionici6
  • Велика ми је част што је Мионица након великих градова као што су Београд, Нови Сад, Крагујевац и Пожаревац домаћин Каравана културе говора. Ово говори у прилог чињеници да Мионица сигурно корача уз велике градове и да може да им парира када су културни и образовни догађаји у питању. Ово је прилика да дамо мали допринос очувању културе говора, језика и писма, али и прилика да улажемо у младе и да их кроз унапређење говора припремамо за нове изазове и подухвате. Много је важно да наша деца и млади стекну сигурност у себе и стекну вештину да на прави начин представе своје идеје и пошаљу јасну поруку. Импонује ми што смо угостили хуманитарца који је много учинио за Србе и Србију. Арно Гујон је неко ко је за веома кратко време савладао српски језик и по ко зна који пут показао своју љубав према Србима и Србији. Српски народ треба да буде поносан на своју традицију и свој језик. – рекао је председник општине Мионица Бобан Јанковић.
  • arno u mionici9

Поред едукативне трибине намењене широј јавности одржане су планиране и радионице за основце и средњошколце у оквиру којих је тим стручњака кроз практичне вежбе упутити децу како сами да наставе да раде на развијању своје културе говора. Током дводневног предавања састављеног из теоријског и практичног дела основци и средњошколци су имали прилику да вежбају дикцију, изражајност,правилно дисање, као и да се припремају за јавни наступ.

arno u mionici10

arno u mionici3 arno u mionici8

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту