ИЗЛОЖБА ИРЕНЕ ПАЛЕЧЕК РАДМАНОВИЋ “МОЈА АВЛИЈА-МОЈ СВЕТ МИОНИЧКИ“

otvaranje izlozbe irene pavlecek radmanovic

Мионица ће до 25. јуна бити домаћин изложбе слика и цртежа дипломиране сликарке, професорке ликовне културе и илустраторке Ирене Палечек Радмановић из Београда „Моја авлија – мој свет МИОНИЧКИ“, која је прошле недеље отворена у Галерији Културног центра. Иницијатор и сарадник пројекта који је финализован овом изложбом je дугогодишњи библиотечки радник Мирко С. Марковић, син угледног професора Филолошког факултета у Београду Слободана Ж. Марковића (1928-2015). На свечаном отварању изложбе Мирко С. Марковић је открио да је „Моја авлија-мој свет“ у ствари „Марковића авлија“ у засеоку Мала Маришта мионичког села Горњег Мушића, одакле је некада давно један радознали дечак, касније угледни професор Слободан Ж. Марковић кренуо у свет. Свуда по свету, у Немачкој, Сенегалу, Бразилу, Америци, Русији и Кини чезнуо је за својом Мионицом, да би на крају, баш одатле кренуо на своје последње путовање.

Представљајући свој уметнички концепт Ирена Палечек Радмановић је нагласила да је посебност изложбе то што је одликује трилатерални приступ традиционалним мотивима сеоске окућнице, односно да је сваки мотив рађен у три технике (акварел, цртеж, art oil transfer) и да се драж перцепцијског вишезначја остварује разликама у доживљају које нуде различите технике. Изложбу је пред мионичким љубитељима уметности и бројним учесницима сусрета библиотекара из готово свих крајева Србије и из Северне Македоније, који је истог дана одржан у Бањи Врујци и Горњем Мушићу, отворио књижевник Радован Бели Марковић. Претходно је прочитано поздравно писмо академика, књижевника и дугогодишњег председника Матице српске Мира Вуксановића, док је у музичком делу програма наступила Етно певачка група „Мионе“ под управом професорке у Музичкој школи „Живорад Грбић“ Милене Урошевић.

На крају свечаности Мирко С. Марковић је домаћину изложбе Културном центру Мионица уручио VI-FI уређај Академије за дигитализацију, који омогућује приступ апликацијама из области културе под покровитељством Министарства културе Републике Србије.

 

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту