МИОНИЦИ С ЉУБАВЉУ

Библиотека „Милован Глишић“ је приредила занимљив уметнички програм у оквиру 23. „Мишићевих дана“, током којег су представљене књига Живорада Цветковића „Крчмар - од легенде до стварности“ и збирка песама Љубомира Пјевчевића „Мионичка трилогија“, док је свој музички таленат приказала мултимедијална уметница, професорка солфеђа Ана Ристивојевић.

 

Српско село, куће, вашаре, све је то већ савршено описао Милован Лујо Данојлић у својој књизи „Година пролази кроз авлију“, коју вам препоручујем да обавезно прочитате. Мени је тако преостало да се бавим архивском грађом и да сачувам моје Крчмарце од заборава. У књизи се налазе скениране крштенице свих који су рођени у Крчмару од 1837. године, као и родослови свих фамилија по мушкој линији. Због тога, за некога ко је рођен у Крчмару или коме је ту рођен неко од предака, ова књига има велику духовну тежину. Такође, забележене су и неке анегдоте, као и легенде о Марку Краљевићу везане за овај крај, о перјаници српског епа који су наши преци носили са собом прелазећи преко Ваљевских планина, јер су једино њега и могли да понесу склањајући се од Турака - рекао је аутор књиге „Крчмар-од легенде до стварности“ Живорад Цветковић, који је из родног Крчмара кренуо путем ђака пешака, а стигао до инжењерског звања и репутације једног од најуспешнијих привредника са ових простора.

 

Песник Љубомир Пјевчевић је своју „Мионичку трилогију“ представио говорећи стихове о Живојину Мишићу, Мионици и Мионичанима, а вече је употпунила Ана Ристивојевић отпевавши познате српске родољубиве песме.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту