МИОНИЦА БИЛА ДОМАЋИН СЕДНИЦЕ САВЕТА КОЛУБАРСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

Мионица је јуче била домаћин треће седнице Савета Колубарског управног округа, која је одржана у сали СО Мионица. Председници и овлашћени представници општина Колубаре су разговарали о неколико тема, а централна је била везана за решавање одлагања комуналног отпада и изградњу Регионалне санитарне депоније у Каленићу.

sa sednice saveta kolubaraskog upravnog okruga

Општина Мионица је кандидовала ову тему за данашњу седницу, али проблем одлагања комуналног отпада деле све наше локалне самоуправе. Приметан је напредак у активностима на изградњи Регионалне санитарне депоније у Каленићу. Занима нас докле се стигло са реализацијом, какви су даљи планови и рокови, јер ако ће се до завршетка регионалне чекати још 3-4 године морамо пронаћи алтернативна решења-нагласио је председник мионичке општине Бобан Јанковић.

boban jankovic i goran milivojevic

Инфорамције о реализацији изградње санитарне депоније у Каленићу присутнима је дао Радомир Стевановић, помоћник директора Регионалног центра за управљање отпадом Еко-Тамнава Уб које је институционални носилац пројекта изградње регионалне депоније у Каленићу.

Имовинско-правно и урбанистички, комлетних 40 хектара локације су разрешени. Урађена је комплетна пројектна документација на нивоу идејног пројекта, претходно је добијена дозвола републичке ревизионе комисије, све то је оправдано кроз Студију утицаја на животну средину која је прихваћена од стране ресорног министарства и пројекат је самим тим добио верификацију да може да иде даље. Донет је акциони план и добијена је грађевинска дозвола за изградњу приступне саобраћајнице. Урађен је пројекат и очекујемо да ћемо ових дана добити дозволу за извођење радова на далеководу, а у наредним неколико дана Министарство грађевине треба да изда дозволу и за извођење припремних радова на локацији депоније. Очекујемо одобрење средстава у износу од 560 милиона динара, да би у току новембра месеца ове године почели са извођењем поменутих радова чији се завршетак планира до марта 2020. Пројекат за грађевинску дозволу самог тела депоније са пратећим објектима је у завршној фази и са роком завршетка 30. октобар , а средства за изградњу би требала да буду пројектована у републичком буџету за наредну годину. Наше су процене да ћемо у пролеће следеће године имати спремљену тендерску документацију како би радови почели до јуна са роком завршетка радова на свим објектима и постројењима и добијањем употребне дозволе до краја 2021. године – рекао је Стевановић.

У даљем току седнице је било речи о улози органа локалних самоуправа у вези спречавања уношења, појаве, откривања, ширења, сузбијања и искорењавања заразне болести афричке куге свиња и функционисању СУБНОР-а на нивоу Колубарског управног округа, а начелник Колубарског управног округа Горан Миливојевић је на самом почетку седнице скренуо пажњу присутних на два догађаја, најаву почетка изградње брзе саобраћајнице од Иверка до Непричаве у дужини од око 17 километара која ће повезати Ваљево са ауто-путем и отварање велелепног новог објекта у Брђанима ваљевске Шесте школе. По његовим речима, радови на саобраћајници би требало да почну наредне године, а завршетак изградње овог пута ће бити главни замајац за привлачење инвестиција и развој привреде читавог округа. Са друге стране, пресељење ученика у нови школски објекат отвара могућност да се у старој згради отвори обданиште, што ће омогућити да Ваљево већ од наредне године буде један од ретких градова у Србији који неће имати неуписане деце у вртиће.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту