ВЕЧЕ МИЛАНА РАКИЋА

vece milana rakica

 

Мионица је и ове године, негујући успомену на једног од највећих песника које је Србија имала и чији су породични корени потекли од мионичког устаничког кнеза Раке Тешића, синоћ у великој сали Културног центра организовала Вече Милана Ракића. Програм је започео наступом Триа „МиСС“ из Ваљева који чине виолинисткиње мр Сузана Радовановић Перић и мр Снежана Ставановић и пијанисткиња Милица Продановић, а након тога се присутнима обратио председник општине Мионица Бобан Јанковић.

- Ова недеља је изузетно важна за Мионичане. Вечерас славимо лик и дело Милана Ракића, а ове седмице почињемо и са реконструкцијом објеката мионичке Основне школе која носи његово име, као и Средње школе Мионица. До краја године очекује се и почетак радова на школској згради и пратећим објектима издвојеног одељења Основне школе „Милан Ракић“ у Горњој Топлици, тако да ће како будемо ишли у сусрет наредној вечери у част Милана Ракића списак обновљених објеката бити све већи-истакао је између осталог Бобан Јанковић, упутивши речи захвалности представницима Удружења књижевника Србије који су подржали ову манифестацију и честитке добитници награде „Милан Ракић“ за песничку књигу године Весни Радовић.

Током уметничког дела вечери стихове родољубиве поезије Милана Ракића су говориле глумице Ивана Жигон и Маријана Андрић, док су своје песме представили овогодишња добитница Ракићеве награде Весна Радовић за песничку збирку „На чају код Љиље Брик“, Миљурко Вукадиновић и Радомир Андрић, почасни председник Удружења књижевника Србије које је још 1938. године установило једну од најпрестижнијих књижевних награда.

- Када кажемо Милан Ракић, не можемо заборавити његов допринос вредностима модерне српске поезије и модерне мисли које су у то време настајале. Мионица заједно са Удружењем књижевника Србије доприноси упознавању његовог дела које не смемо ни једног тренутка сметнути са ума, јер је оно о чему је Ракић опевао у својим песмама темељ нашег постојања. Удружење и општина Мионица већ неколико година раде на истом циљу, да сачувамо успомену на Ракића и диван однос према његовој поезији која чини велику част српском језику и српској књижевности – рекао је овом приликом почасни председник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић.

 

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту