У ВРУЈЦИМА ШЕСТИ ПУТ ПЛИВАНО ЗА ЧАСНИ КРСТ

Часни крст по трећи пут подигао Мионичанин Алекса Грујић

Организатори - Црквени одбор Бање Врујци, општина Мионица и Хотел ''Врујци'', уз помоћ локалног становништва и свештенства овдашње православне парохије

Црквени одбор Бање Врујци, општина Мионица и Хотел ''Врујци'' су уз помоћ локалног становништва и свештенства овдашње православне парохије данас приредили шесту по реду Богојављенску манифестацију ''Пливање за Часни крст''. Врујачка манифестација коју је трајно благословио епископ Милутин и којом православни хришћани прослављају успомену на Христово крштење на реци Јордан и јављање Бога у облику голуба и гласа ''Ово је Син мој и Њега послушајте'' и овог пута је одржана на отвореном олимпијском базену Хотела ''Врујци'' пред више стотина окупљених посетилаца и гостију. Пливању је претходила Богојављенска литургија у овдашњем Храму Свете великомученице Марине-Огњене Марије и литија до комплекса отворених базена.

До 33 метра удаљеног Часног крста први је допливао прошлогодишњи победник студент Алекса Грујић (22) из Мионице. Грујићу је ово пето учешће, а Богојављенски крст из врујачке воде је подигао и 2012. године. Друго место је припало Мионичанину Горану Стефановићу, треће Стефану Марићу из Обреновца. Учествовало је тридесет двоје одважних пливача чиме је оборен прошлогодишњи рекорд по броју учесника, док се Катарини Несторовић, првој дами која се 2015. одважила да плива за Часни крст у Врујцима, овог пута придружила још једна Љижанка Наташа Ђорђевић.

Радује нас што сваке године за Часни крст плива све више подвижника. Ова манифестација је постала један од симбола Врујаца. Манифестација у којој није важно ко ће победити, јер је подвиг само учешће у њој- истакао је свештеник Храма Свете великомученице Марине-Огњене Марије владимир Терзић.

Грујић је поред Часног крста до којег је први допливао и иконе добио и новчану награду у вредности од 100 еура, док су Стефановићу и Марићу припале новчане награде од 50 и 30 еура. Посебна признања додељена су најмлађем и најстаријем учеснику, шеснаестогодишњем Филипу Симићу и неуморном Мирославу Андрићу из Врујаца, а пригодни дарови су по традицији припали свим пливачима. Награде су уручили председник општине Мионица Бобан Јанковић, који је том приликом нагласио да ће локална самоуправа увек подржавати овакве манифестације, као и власница Хотела ''Врујци'' Љиљана Обреновић.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту