ОБЕЛЕЖЕН ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА-МИР, СЛОГА И ЉУБАВ ЈЕДИНИ ИЗБОР

 srce

Програмом крај споменика војводи Живојину Мишићу, на мосту на Рибници осветљеном наранџастом бојом-симболом светле и оптимистичне будућности ослобођене од насиља над женама, Мионица је синоћ обележила Међународни дан борбе против насиља над женама. Уметничком програму је претходило обраћање председника Општине Мионица Бобана Јанковића, који је указао на симболику места где је славни војвода Живојин Мишић зауставио повлачење војске и народа у Колубарској бици и пораз претворио у једну од највећих победа.

-У Великом рату су српске мајке, сестре, супруге и ћерке опремале, чекале и волеле своје синове, браћу, мужеве и очеве, а неке су се са њима раме уз раме бориле за слободу. Управо та жена, која и данас живи у свакој српској кући заслужује да буде поштована и вољена. Свима онима којима је благостање у породици непознаница, треба заједнички да укажемо да су наш једини избор мир, слога и љубав! На Међународни дан борбе против насиља над женама, Мионица шаље поруку да насиље није добро, да се против њега треба борити. Мушкарци и жене су тако различити, а тако потребни једни другима и подједнако важни за опстанак породице, друштва и света који делимо. Насиље је непријатељ сваком људском бићу. Супротно насиљу над женама, стоји херојски однос према жени, пример какав је у приватном животу дао славни војвода Живојин Мишић. Живојин Мишић је у 19.веку знао да је жена много више од мајке и домаћице, она је стуб куће, извор снаге и безусловне подршке за своју породицу. Да би се тај извор снаге одржао, жена се треба поштовати и неговати као цвет, јер породица је срећна када је жена срећна - рекао је Јанковић.

Поводом обележавања светске кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ синоћ је у Библиотеци одржано песничко вече ”Поетском речју стоп насиљу над женама“, а Мионица ће до 10. децембра бити домаћин трибина, предавања, радионица, панел дискусија и других програма на тему људских права.

 

MIŠIĆEVO SRCE ZA SRPSKE MAJKE, SESTRE, SUPRUGE I KĆERKE

Most na reci Ribnici, mesto na kojem je klonuće srpskog naroda, naš vojvoda Živojin Mišić preokrenuo u pobedu, zasijao je večeras mioničkom narandžastom podrškom, svim ženama sveta. Srpska žena je rame uz rame bila uz svog junaka, spremala ga, čekala ga i borila se uz njega kad je trebalo, dok je srpski junak pisao ljubavna pisma sa fronta, boreći se za slobodu i samo sa jednom željom - da se živ vrati svojoj dragoj i svojoj deci. Ugledajmo se na naše velikane i ukažimo svima kojima je blagostanje u porodici neznano - da je naš jedini izbor SLOGA. DA - za mir, ljubav i blagostanje u porodici! #mionica #mionicakojuvolim

Posted by Boban Janković on Monday, 25 November 2019

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту