ТРАГОМ СТОГОДИШЊЕ РАЗГЛЕДНИЦЕ ИЗ АРХИВЕ ПОРОДИЦЕ АНДРИЋ ИЗ БЕРКОВЦА

img 20191128 102832

Породица Андрић из села Берковца код Мионице у својој породичној архиви бриживо чува разгледницу стару више од једног века. Разгледница је адресирана на госпођицу Драгицу Игњатовић, стигла је 16. априла 1919. године, а послао ју је Живојин Павловић, војник Солунац, њен комшија и будући супруг који је после пробоја Солунског фронта остао у војсци Краљевине СХС.

Према речима глумице Маријане Андрић, која је недавно на Међународни дан борбе против насиља над женама упознала јавност са овим несвакидашњим „породичним благом“, не зна се тачно одакле је разгледница послата. Судећи по томе што је предња страна штампана латиницом, може се закључити да је послата из Хрватске или Словеније, из места које је српска војска у том периоду ослободила.

img 20191128 102811

Сто година касније, разгледница је лако читљива иако је мастило на неким деловима избледело. Леп рукопис и поетски стил указују на то да је аутор текста можда и неки од наших песника који су, као Милутин Бојић или Станислав Винавер, писали писма са фронта уместо војника, мада се не може искључити ни могућност да је сам Живојин писао пошто је био песнички надарен. Без обзира на то, нежност једног младића и љубавни стихови од пре једног века, данас у добу заборављене романтике треба да буду подсетник младићима како се треба односити према жени-каже Маријана.

Поред ове у породичној архиви се чува још једна разгледница из 1919. године. Послата је из Војне поште Бања Лука, али нажалост није довољно читљива.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту