У МИОНИЦИ УРУЧЕНИ КЉУЧЕВИ 16 СТАНОВА ЗА ИЗБЕГЛА ЛИЦА

stanovi

Јуче су у Мионици уручени кључеви 16 станова за избегла лица са простора бивше Југославије у новоизграђеној вишепородичној стамбеној згради у улици Ратка Пертровића. Кључеве су уручили први потпредседник Владе и министар спољњих послова Републике Србије Ивица Дачић, председник општине Мионица Бобан Јанковић, државни секретар у Министарству за државну управу и локалну самоуправу Бојан Стевић, шеф Оперативног сектора делегације ЕУ у Србији Стефан Худолин, заменик шефа мисије ОЕБС-а у Србији Џозеф Мелот и комесар за избеглице и миграције Републике Србије Владимир Цуцић.

Министар Дачић је обраћајући се присутнима захвалио партнерима у Регионалном програму стамбеног збрињавања у Србији - Европској унији, Банци за развој Савета Европе, Високом комесаријату Уједињених нација за избеглице и Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

 

Дачић је такође нагласио да је усељено више од 4.000 станова и да је предвиђено да то право оствари укупно 7.000 породица.

 

- Станови које данас усељавамо део су Потпројекта 5, чија вредност износи 52 милиона евра. Од те суме је 38 милиона обезбеђено из донације Регионалног стамбеног програма, а нешто више од 13 милиона евра је национална контрибуција. Овим пројектом, без обзира на националну припадност, крајње равноправно помажемо свима који су остали без својих домова, где год да се налазе на простору бивше Југославије-рекао је први потпредседник Владе и министар спољњих послова Републике Србије Ивица Дачић.

 

Радови на изградњи објекта у Мионици почели су у августу 2018. године, када је општина Мионица обезбедила локацију за изградњу објекта и инфраструктуру, док је сама изградња објекта вредног 40,5 милиона динара финансирана у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања.

 

-Пре више од две деценије смо гледали колоне возила које су се кретале у једном смеру. Протерани са својих огњишта, не знајући зашто, уплашени, кренули су ка домовини Србији само са једним циљем, да пронађу уточиште. Мионичани су пружили руку својој браћи и сестрама, саосећајући са њима. Како у том тешком тренутку, тако и данас и зувек. Испред локалне самоуправе се захваљујем свима који су пружили допринос да ових 16 породица добије свој дом у Мионици. Сигуран сам да ће њихови животи сада бити испуњенији, садржајнији и да ће својим најмилијима пружити оно што је најбитније, а то је топлина дома где ће градити своју лепшу будућност – истакао је председник општине Мионица Бобан Јанковић.

Носилац Регионалног програма стамбеног збрињавања у Србији – Потпројекат пет је Комесаријат за избеглице и миграције. Регионални програм стамбеног збрињавања је заједнички вишегодишњи програм Србије, БиХ, Црне Горе и Хрватске. Циљ је обезбеђивање трајног стамбеног решења за све породице избеглих лица којима није решено стамбено питање у Републици Србији, а немају где да се врате у земљи свог порекла. Реч је о стамбеном збрињавању избеглица које су напустиле ратом захваћена подручја на просторима бивше Југославије у периоду од 1991-1995. године, и уточиште нашле у Србији. Програм се финансира из донаторских средстава којима управља Развојна банка Савета Европе, уз подршку међународне заједнице, укључујући ЕУ, САД, ОЕБС, Високи комесаријат УН за избеглице. Остали донатори су Немачка, Италија, Норвешка, Швајцарска, Данска, Турска, Луксембург, Кипар, Румунија, Чешка, Словачка и Мађарска.

SVI ZAJEDNO U SVRSI LJUDSKOSTI Danas smo imali čast da prisustvujemo radosti naših sugrađana koji su svoja nova...

Posted by Boban Janković on Friday, 3 January 2020

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту