СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ 125 ГОДИНА ОД ПРОГЛАШЕЊА МИОНИЦЕ ЗА ВАРОШ

Општина Мионица је у уторак 14. јануара организовала свечану академију, којом је обележен јубилеј 125 година од када је указом краља Александра Обреновића Мионица проглашена за варош. Присутнима се обратио председник општине Мионица Бобан Јанковић који је у уводној речи свима пожелео добродошлицу на ову свечано

-Вечерас величамо наше претке-велике људе који су изградили темељ нашег дома који се зове Мионица. Поучени најславнијим Мионичанином војводом Живојином Мишићем, ми потомци, схватамо да је живот борба. Додајем да је живот и игра, а победићеш ако знаш правила игре. Мионица данас побеђује. Победа је свака школа, сваки изграђени дом, сваки пут, сваки мост, сваки водовод. Победа је свако ново радно место, свака новоотворена фабрика, сваки обновљени објекат. Победа је нова индустријска зона, нови комплекс базена за децу, нови велнес ризорт, ново смарт насеље, удруживање Мионичана у рецептивне туристичке токове. Победа је сигурна егзистенција у свакој сеоској кући. Победа је утабана километрима асфалта, мостова, водоводних и канализационих мрежа, културно-образовним садржајима, уметношћу утканом у обична дела, радошћу пензионера, радошћу дечијих дела и нашом креативном здравом мишљу. Највећа мионичка победа су наша деца. Победа је вредност, Мионица је љубав, а за љубав се дише-закључио је Јанковић.

Уметнички програм је започео игроказом концептуалне уметнице и костимографа Загорке Стојановић Дом у извођењу мионичке деце, полазника школе глуме. Глумица Маријана Андрић је подсетила на значајне датуме за историју Мионице и мионичког краја, док су глумци Градског позоришта Абрашевић из Ваљева говорили анегдоте из живота познатих Мионичана и одломке из драмских текстова Бране Црнчевића. Запажени су били и наступи чланова етно певачке групе Мионе и фолклорног ансамбла КУД Војводе из Мионице, као и ваљевског ансамбла Старе стазе.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту