ОДРЖАНА СЕДНИЦА ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Предузете мере заштите од Корона вируса

img 6478Штаб за ванредне ситуације општине Мионица је данас поводом проглашења ванредног стања на територији Републике Србије одржао седницу у циљу предузимања мера заштите од епидемије Корона вируса.

Председник општине Мионица и командант Штаба Бобан Јанковић је најпре упознао присутне са препорукама Окружног штаба за ванредне ситуације Колубарског округа које се односе на обавезу формирања Стручно оперативног тима за епидемије, које ће представљати стручно оперативно тело штаба за извршавање специфичних задатака на сузбијању епидемије Корона вируса. За руководиоца Тима је именован директор Дома здравља Мионица Александар Мишић, а чланови су лекари ове установе Катарина Ђукић, Зорица Миловановић Живановић, Марија Радојичић, Мирослав Кубуровић и републички санитарни инспектор Драгана Гођевац.

Такође, донета је Наредба да се за време трајања ванредног стања активира Ситуациони центар општине Мионица. Са тим у вези, за време трајања ванредног стања свим грађанима општине Мионица је омогућено да на посебан број телефона 0800-50-50-55 могу добити све потребне информације у вези Корона вируса и одговоре на сва питања из надлежности локалне самоуправе, а Општинска управа Мионица ће обезбедити довољан број запослених за непрекидни рад Центра. На нивоу Општине биће формиран тим волонтера за пружање помоћи осетљивим групама становништва, пре свега старачким домаћинствима у циљу доставе основних животних намирница и средстава хигијене..

Обавештавање грађана ће се вршити преко званичне интернет странице Општине www. mionica.rs, на којој ће бити објављиване све наредбе, препоруке и закључци Штаба за ванредне ситуације општине Мионица, као и све друге мере у циљу сузбијања епидемије Корина вируса. Одређени су и контакт телефони Дома здравља Мионица 014/3421-124 и Полицијске станице Мионица 014/3421-321 који ће бити грађанима на располагању 24 сата. Када су у питању услуге које пружа Општинска управа Мионица, апелује се на грађане да, уколико им је потребна било каква услуга органа управе, прво контактирају телефон 014/3421-211, јер ће се рад органа Општинске управе прилагодити условима ванредног стања тако да ће им бити омогућено да већину својих потреба задовоље без доласка на шалтер.

Штаб је донео и наредбу о ограничавању рада угоститељских објеката на подручју општине Мионица на период од 7 до 20 часова сваког дана.

Општинско веће општине Мионица ће определити потребна финансијска средства за набавку неопходних средстава за појачане мере хигијене у јавном сектору. Јанковић је посебно нагласио да је потребно одмах предузети против-епидемијске мере које се нарочито односе на подизање здравствене културе грађана на највиши могући ниво за време епидемије и упућивање апела грађанима да остану код куће и избегавају непотребне контакте за време трајања епидемије, уз посвећивање посебне пажње осетљивим групама становништва.