ОКРУЖНИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ КОЛУБАРСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

КОРОНА ВИРУС

ДЕЛУЈМО ПРЕВЕНТИВНО И БУДИМО ОДГОВОРНИ ПРЕМА СЕБИ И ДРУГИМА
„ОСТАНИМО КОД КУЋА“

 

У складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом, проглашеним ванредним стањем, обавезују се грађани, правна лица, предузетници, органи државне управе и локалне самоуправе да спроводе следеће мере:
- Да се понашају одговорно и дисциплиновано у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом, проузрокованом вирусом КОВИД 19.
- Да поштују и спроводе све предложене мере које се односе на личну хигијену, дружење, окупљање, изолацију у кућним условима.
- Да дају тачне и потпуне податке о кретању и контактима са лицима за која се сумња да су оболела или су доказано оболела од корона вируса у здравственим установама и епидемиолошким истраживањима.
- Да само нужно користе јавни превоз, боравак у јавним установама и јавним местима, да избегавају јавне скупове и дружења.
- Да поштују све препоруке у јавном сектору (стајање у реду у апотекама, продавницама уз обавезно одстојање од минимум један метар).
- Посебно се обавезују учесници у јавном и такси превозу, да појачају мере хигијене и дезинфекције.
Препоручује се грађанима да боравак у кућним условима или изолацији проводе уз обавезно спровођење предложене терапије и препорука, одмор и праћење актуелне ситуације.
Грађани су дужни да прате своје здравствено стање и у случају појаве симптома и знакова респираторне инфекције (кашаљ, секреција из носа и повишена телесна температура ) да се обрате надлежној епидемиолошкој служби.
Грађани под здравственим надзором и кућној изолацији су дужни да спроводе предложене мере изолације у кућним условима и обавештавају послодавца о мерама надзора, а Завод за јавно здравље Ваљево о свим променама о здравственом стању.
Обавезују се државни органи, органи јединица локалне смуоправе, привредног друштва и друга правна лица, јавне службе и предузетници, да спроводе и примењују препоручене мере Светске здравствене организације, Министарства здравља и Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ у циљу спречавања, ширења и сузбијања епидемије вируса КОВИД 19. Такође да одржавају висок ниво санитарно хигијенских услова пословних просторија, опреме, уређаја , спровођење мера чишћења, прања и дезинфекције. Све мере се спроводе по упутству Института и Завода за јавно здравље.
Обавезују се здравствене установе, здравствени радници и сарадници да доследно спроводе прописане процедуре, упутства по прописаном алгоритму за лечење пацијената и у складу препорука комисије за болничке инфекције и планове за ванредне ситуације.
У периоду ванредног стања н неопходно је обезбедити:
1. Здравствено исправну воду за пиће путем објеката за јавно снабдевање водом за пиће, воде за санитарно-хигијенске потребе, као и санитарне заштите изворишта;
2. Здравствено безбедну храну, предмете који долазе у додир с храном, као и санитарно-хигијенске услове за њихову производњу и промет;
3.Санитарно-техничке и хигијенске услове у објектима под санитарним надзором и другим објектима у којима се обавља друштвена, односно јавна делатност;
4. Спровођење превентивне дезинфекције у стамбеним објектима, у средствима јавног саобраћаја, у објектима под санитарним надзором и њиховој непосредној околини и у другим објектима у којима се обавља друштвена, односно јавна делатност;
5. Уклањање људских и животињских излучевина, отпадних вода и других отпадних материја на хигијенски начин.

Контакт телефони за информисање грађана у вези Корона вируса:
060-608-0123
060-608-0124
062-217-833
062-802-6248
062-202-713
062-217-853
У Ваљеву, 16.03.2020.године

Стручно – оперативни тим за епидемије

 

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту