КОЈЕ КАТЕГОРИЈЕ ЗАПОСЛЕНИХ И У КОМ СЛУЧАЈУ ЋЕ ДОБИТИ МИНИМАЛАЦ

mali grb mionice
Штаб за ванредне ситуације обавештав грађане де је Влада Републике Србије Уредбом о фискалним погодностима и директним давањима привредним субјектима у приватном сектору и новчаној помоћи грађанима у циљу ублажавања економских последица насталих услед болести COVID-19, врло прецизно дефинисала групе радника који ће за април, мај и јун, од државе добити нешто више од 91.000 динара, а јасно је и који запослени на то немају право. Немају сви запослени право на економску помоћ и минималац од око 30.000 динара колико ће компаније добити по запосленом.


*Прво и најважније правило јесте да на минималац имају право радници који су пријављени, у преводу они који не раде на црно. Друго правило јесте да је фирма у којој раде основана пре 15. марта ове године, као и да није регистровала прекидање делатности пре овог датума, а током ванредног стања.

*Тако ће минималац бити уплаћен онима који имају уговор о раду, уговор на одређено или на неодређено време. Притом се на исти начин третирају запослени са пуним радним временом, односно непуним радним временом, без обзира да ли је реч о запосленом на одређено или неодређено.

*Што се тиче запослених који су примљени у радни однос 01.04.2020. године, послодавац по основу ових запослених може остварити право на минималац за два месеца. Право на минималац притом немају лица ангажована по уговору о повременим и привременим пословима, као ни остала лица која су ангажована ван радног односа. У овој групи најчешће су сезонци.

*Такође, у случају да предузетник истовремено има статус запосленог а пензионер је, он нема право на минималац. Право на овакву директну помоћ државе немају ни труднице и породиље којима целу зараду исплаћује држава.

*Правило је и да послодавац нема право на минималац уколико је смањио број радника током ванредног стања до 15.03.2020. године за више од десет одсто, изузев запослених којима је до тада истекао уговор о раду закључен на одређено време.

*Уредба предвиђа и да послодавац губи право на директна давања и фискалне погодности уколико пре истека рока од 3 месеца од последње исплате минималца смањи број запослених за више од 10%, не рачунајући запослене са којима је закључио уговор о раду на одређено време пре 15. марта 2020. године за период који истиче пре 3 месеца од последње исплате минималца.

Сви предузетници паушалци који испуњавају услове бити аутоматски пријављени за коришћење ових мера с обзиром да не подносе пореску пријаву ППП-ПД

Исплата директних давања врши се са посебног наменског рачуна отвореног за ту намену код Министарства финансија – Управе за трезор,  на основу достављених података у електронском облику од Министарства финансија – Пореске управе.

Ради исплате директних давања привредном субјекту отвара се посебан наменски рачун – исплата директних давања – COVID-19 код банке која у моменту ступања на снагу ове уредбе води текући рачун тог привредног субјекта.

Привредни субјекти који у моменту ступања на снагу ове уредбе имају отворене текуће рачуне код више банака дужни су да најкасније 25. априла 2020. године, путем електронских сервиса Пореске управе, доставе податак о називу банке код које ће бити отворен посебан рачун из тог става.

Циљ државе је да на овај начин сваком раднику обезбеди бар минималац, а да ли ће послодавац добијени новац дати као додатак на плату или не, његова је воља, пре свега могућност у моменту када цела привреда готово да стоји.

 

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту