МИОНИЦА ГРАД ДОМАЋИН ЈУБИЛАРНЕ 60. МЕЂУНАРОДНЕ БИЦИКЛИСТИЧКЕ ТРКЕ „КРОЗ СРБИЈУ“

sa konferencije za novinare

Мионица ће трећи пут за редом бити град домаћин једне од етапа Међународне бициклистичке трке „Кроз Србију“, која се овог лета одржава јубиларни 60. пут. Тим поводом је данас у Мионици одржана конференција за новинаре, на којој су се обратили председник општине Мионица Бобан Јанковић, директор трке Владимир Куваља и генерални секретар Бициклистичког савеза Србије Саша Гајичић. Трка стартује 31. августа у Источном Сарајеву. Возиће се преко Златибора, Мионице, Пожаревца, Београда, све до Новог Сада где се завршава 3. септембра.

- Бициклистичка трка „Кроз Србију“ је догађај који поред спортског има и туристички аспект. Желимо да се покажемо и као добри домаћини и да покажемо наше туристичке потенцијале. Туристичка промоција нашег краја је нешто што је веома значајно, као и промоција циклотуризма који видимо као развојну шансу. Захваљујући домаћинству трке „Кроз Србију“ Мионица последњих година привлачи велики број рекреативаца. У недељу смо били домаћини другог по реду МТБ Маратона и имамо све више гостију-љубитеља циклотуризма. -истакао је председник општине Мионица Бобан Јанковић, додавши да је са представницима Бициклистичког савеза Србије разговарао о томе шта је потребно да Мионица као локална самоуправа уради да би једног дана постала важна тачка и на светској мапи бициклизма, по угледу на неке француске градове који су то успели захваљујући „Тур де Франсу“ и да је уверен да је то могуће.

Директор трке Владимир Куваља је нагласио да припреме за јубиларну 60. Међународну бициклистичку трку „Кроз Србију“ теку без проблема и најавио још један спектакл.

-Мој први посао око организације трке је кренуо пре две године, исте године када је Мионица постала домаћин једне од етапа и од тог момента сам био сигуран да ће дуго бити део трке не само као домаћин, већ и као партнер. Када смо пролазили овим крајем приликом одређивања трасе подсетио нас је на француску Провансу. Учесници прошлогодишње трке нису могли да верују да Србија има овако лепе пределе и на то смо поносни. Поједини спортски догађаји могу да успешно промовишу многе дестинације, а бициклизам је то најбоље показао. Сви знају колико „Тур де Франс“ значи за промоцију Француске, Италије и Шпаније и постао је универзални догађај, а за Србију и Републику Српску то је трка „Кроз Србију“.

Према речима генералног секретара Бициклистичког савеза Србије Саше Гајичића, трка „Кроз Србију“ је међу првима успела да уђе у календар Светске бициклистичке федерације у време када су многи спортски догађаји отказани због корона вируса и одмах су почеле да стижу пријаве из најразвијенијих бициклистичких земаља.

-Није било лако упустити се у организацију једне велике међународне манифестације као што је бициклистичка трка „Кроз Србију, која је успостаљена далеке 1939. године. Због здравствене ситуације која је зауставила цео свет борили смо се да добијемо место у светском календару. Успели смо да обезбедимо добар термин, пред Светско првенство и очекујемо велики број светских екипа јер је календар скраћен. Због тога велику захвалност дугујемо свим нашим пријатељима, општинама и свима који подржавају трку и слободно могу да кажем да се данас када је тешко препознају они најбољи. Мионица се показала као одличан домаћин и има шта да покаже. И ове године наћи ћемо најбољу руту како би лепи утисци из овог краја отишли у свет.

MIONICA ĆE BITI DOMAĆIN 60. MEĐUNARODNE BICIKLISTIČKE TRKE „KROZ SRBIJU” Biciklistička trka „Kroz Srbiju” je događaj...

Posted by Boban Janković on Tuesday, 16 June 2020

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту