„KУЋА KОЛУБАРСKЕ БИТKЕ“ НА KОНKУРИСУ МИНИСТАРСТВА KУЛТУРЕ РЕПУБЛИKЕ СРБИЈЕ

kuca kolubarske bitke mural 2

Кућа Колубарске битке Пројекат Кућа Колубарске битке, посвећен јуначком подвигу и победи српске војске и војводе Живојина Мишића у Првом светском рату, над надмоћном аустро-угарском војском, предат је Министарству културе и информисања Републике Србије. Пројекат вредан 44 милиона предат је у оквиру конкурса "Градови у фокусу" и обухвата импозантну мултифункционалну поставку која ће у 5Д формату посетиоцима омогућити да се упознају с чињеницама и детаљима о људима и догађајима који су оставили неизбрисив траг у историји Србије и света.

Битка се одиграла на падинама Сувобора недалеко од Мионице, и убраја се у најбриљантније примере војне тактике, и изучава се на Вест Поинту и другим најпрестижнијим војним академијама. Кућа Колубарске битке биће изграђена по узору на московски музеј-панораму посвећен Бородинској бици. Мишићева победа на Колубари биће овековечена муралом дугим 33 и широким осам метара, постављеном у атријуму мионичког Културног центра. У приземљу ће бити изграђени ровови, пољска болница, шатори, митраљeска гнезда, топови. Посетиоци ће по уласку у ров имати ауди-визуелни доживљај борбе, с мирисом барута, плотунима, пуцњевима, звектом оружја... Поред аудио-визуелног приказа ратних дејстава, посетиоци ће моћи да виде аутентичне фотографије и документе. Пројекат је дело чувеног уметника Слободана Јевтића Пулике, пореклом из Ваљева, који живи и ради у Паризу.

- Изузетно је важно да на стогодишњицу смрти војводе Живојина Мишића почнемо прву фазу реализације овог значајног пројекта за целу Србију. Захваљујући јуначкој храбрости српска војска и Живојин Мишић су се као Леонида и Спартанци уписали у анале ратовања, чојства и јунаштва. Колубарска битка широм планете симболизује борбени српски дух. Истина о Мишићу и јунацима из Колубарске битке је истина Србије, истина слободољубивог човечанства - рекао је председник општине Миоинца Бобан Јанковић.

Јанковић истиче да је Кућа Колубарске битке пројекат од изузетног значаја за Мионицу, али и за Републику Србију. Мионица је право место за овакав пројекат, јер је војвода Мишић, управо у Мионици на Рибничком мосту преузео команду над Првом армијом. Осим тога, славни војвода је рођен у мионичком селу Струганик. Држава Србија, која је у Првом светском рату до темеља била разорена, овим пројектом ће јуначко дело свог сељака, који је обукао војничку униформу, бранио и одбранио земљу, успети да сачува од заборава и учини га доступним свим грађанима Србије, региона, Европе и света - наводи Јанковић.У Мионици су уверени да ће Кућа Колубарске битке, заједно са спомеником Мишићу и његовом спомен кућом у Струганику, представљати културно-историјску и туристичку целину, која ће на прави начин репрезентовати јуначку српску историју. 

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту