Ирена Вујовић: Мионица пример енергетске ефикасности

3

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, обишла је топлану у Мионици, прву у Србији која у потпуности ради на биомасу. Министарка Вујовић у Мионицу је дошла пред реализацију треће фазе пројекта - прикључења домаћинстава на потпуно еколошки систем грејања. Она је током посете са председником општине Мионица Бобаном Јанковићем разговарала о бенефитима коришћења биомасе и могућностима коришћења искустава из Мионице у другим општинама;Јанковић је информисао министарку да је Мионица смањила трошкове грејања с 23 на девет милиона динара, по грејној сезони, а да је емисију штетних гасова свела на нулу.

Изузетно сам задовољна оним што сам видела у Мионици. То је пример који треба да следе и друге локалне самоуправе. Обновљиви извори енергије представљају енергетску будућност, а уједно обезбеђују и висок степен заштите природне средине. А биомаса може представљати озбиљан економски и енергетски капацитет. Влада Србије је максимално посвећена еколошким процесима. И у будућности ћемо све више инсистирати на употреби обновљивих извора енергије - рекла је министарка Вујовић.

2

Градска топлана на биомасу почела је са радом крајем 2019. године, а до сада су кроз реализацију прве две фазе пројекта прикључене јавне установе, као и неколико стамбених објеката. Последња односно трећа фаза, која се налази у процесу споровођења, подразумева повезивање и осталих домаћинстава.

Мионца се налази у срцу Србије. Нашим грађанима природа значи живот. И зато ће Мионичани бити први грађани Србије који ће имати 100 одсто еколошко грејање. Здрава животна средина је један од најважнијих стратешких циљева наше општине. На конференцији о климатском променама, одржаној у Хајделбергу 2019. године закључено је да локалне самоуправе морају бити носиоци активности које омогућавају успостављање система очувања и заштите животне средине. И ми, уз подршку Владе Србије предано радимо на томе - изјавио је Јанковић.

1

Мионица је прва у Србији изградила и пустила у погон овакву врсту топлане где је емисија штетних гасова једнака нули због горива које се користи. Смањена је концентрација аерозагађења, а значајно побољшан квалитет ваздуха што Мионицу чини једном од најодрживијих општина, када је реч о заштити животне средине.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту