Мионица добија етно кућу, локалне специјалитете ће припремати мионички ђаци

img 3628

Мионица добија нови туристички симбол. Кевића кафана, једна од најстаријих грађевина у центру места, средствима из општинског буџета биће претворена у етно кућу, у којој ће бити изложени сви значајни производи мионичког краја, и центар за кулинарско усавршавање око 200 ученика средње угоститељске школе "Мионица"  из Мионице.

Мионички ђаци, који годинама уназад освајају медаље и награде на престижним кулинарским такмичењима добиће јединствен, савремено опремљен простор са кухињом и рестораном у коме ће моћи да припремају и туристима – посетиоцима, као и грађанима Мионице понуде најпознатије специјалитете дивичибарског краја. Поред тога општина ће добити простор у ком ће моћи да презентује све значајне производе и етнолошко наслеђе Мионице и мионичких села.

img 3599
У адаптацију и уређење простора општина Мионица инвестираће више од два милиона динара у првој фази пројекта адаптације. Етно кућа ће функционисати при средњој школи „Мионица“, а у сарадњи с општинским Центром за едукацију и образовање, имаће прилику да организују едукативне радионице које ће им држати најеминентнији кувари из земље и света.

 - По завршетку радова, објекат од 437 квадрата, постаће једна од главних туристичких тачака. Главно место сусретања. Мионици је недостајао објекат у ком би на једном месту представили етнолошко наслеђе и велике потенцијале наших села у области здраве хране. А наши ученици су као успешни кувари и конобари познати у целој Србији и региону. Сада када имају где да своје вештине и практично примене омогућићемо мионичким ђацима прилику да се усавршавају уз рад са најбољим куварима, да науче да услуже госте на француском и енглеском, као и да као познаваоци локалних знаменитости раде на промоцији туризима у Мионици - рекла је након обиласка објекта Весна Станковић, директорка општинског Центра за образовање и развој.

Кевића кафана смештена је у центру Мионице, уз главни пут према Дивчибарама, којим свакодневно прође велики број путника, нарочито у време туристичке сезоне.

img 3661

- Етно кућа, са центром за кулинарско усавршавање ђака, ће значајно допринети бољој презентацији Мионице. Наш град ће сигурно, на иницијативу председника општине Бобана Јанковића добити Кућу Колубарске битке, која представља један од најзначајнијих културних пројеката за Србију. Етно кућа, Културни центар, Кућа Колубарске битке и наш централни трг са спомеником прослављеном војводи Живојину Мишићу предстаља једну туристичку и културну целину, која ће значајно допринети бољој презентацији Мионице - каже Станковић.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту